Matematik

rodregler help

10. maj 2021 af nutellaelsker - Niveau: C-niveau

Hejsa jeg er igang med at øve mig lidt i nogle simple grundlæggende matematik regler som her er kvadratrødder. Er der nogle her der kan forklare mig hvordan jeg skal bestemme følgende rødder uden at bruge en lommeregner til andet end multiplikation eller potensopløftning? Jeg synes det gør endnu sværere når der fx i den første opgave a) også står 6 ovenpå (altså som hedder den 6 rod af 64). 


Svar #1
10. maj 2021 af nutellaelsker

her er opgaverne

Vedhæftet fil:Skærmbillede (7).png

Svar #2
10. maj 2021 af nutellaelsker


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2021 af PeterValberg

Du skal bestemme det tal, der ganget med sig selv 6 gange, giver 64

\sqrt[6\,\,]{64}=2

idet

2\cdot2\cdot2\cdot2\cdot2\cdot2=2^6=64

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2021 af PeterValberg

Hvis du må potensopløfte på lommeregner,
så kan du eventuelt udnytte at en roduddragning
kan skrives som en potensopløftning, idet der gælder

\sqrt[n\,\,]{a^m}=a^{\frac{m}{n}}

for eksempel:

\sqrt[2\,\,]{9}=\sqrt[2\,\,]{9^1}=9^{\frac12}=3

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2021 af AMelev

Du kan gå systematisk til værks og primtalsfaktorisere det tal, der står under rodtegnet, og så benytte potensreglerne (27), (18) og( 21) i formelsamlingen side 7

Fx 1024 = 2·512 = 2·2·256 = 22·2·128 = 23·2·64 = 24·2·32 = 25·2·16 = 26·2·8 = 27·2·4 = 28·22 = 210, så
\sqrt[10]{1024}=\sqrt[10]{2^{10}}\overset{(27)}=2^\frac{10}{10}=2^1 =2.
Bagefter kan du bruge dit CAS-værktøj eller lommeregner til tjek.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. maj 2021 af PeterValberg

#0 Hvis du er ved at øve dig i forskelligt grundlæggende matematik,
     så kan denne video < LINK > om potensregneregler måske være nyttig...

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: rodregler help

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.