Matematik

Sandsynlighed for middelværdi (binomialfordeling)

12. maj 2021 af Krollo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er det rigtigt, at der altid gælder i en binomialfordeling, at

P(µ)≈0.5

? Mange tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2021 af janhaa

ka du meiner?


Svar #2
12. maj 2021 af Krollo (Slettet)

#1

Hvad???

Jeg mener, om det er rigtigt, at sandsynligheden for middelværdien i en binomialfordeling altid vil være ca. 50%.


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. maj 2021 af AMelev

Nej - bestemt nej. Det gælder kun for meget få - den eneste, jeg kender, er B(2,50%).
Prøv fx at se på b(50,20%), hvor μ = 50·20% = 10, men P(X = 10) = 14.0%
Men du tænker måske på P(X ≤ μ) i stedet for P(X = μ)

I en normalfordeling er P(X ≤ μ) =50%, men det gælder ikke for en binomialfordeling, hvor μ = n·p ikke nødvendigvis er et helt tal, og dermed ikke en stokastisk værdi - det er her væsentligt at huske, at binomialfordelingen er diskret, så P(X ≤ μ) = P(X ≤ j), hvor j er den hele del a f μ.

Eks.
X ~ b(50,20%), μ = 10, P(X ≤ 10) = 58.4%
X ~ b(50,25%), μ = 12½, P(X ≤ 12½) = P(X ≤ 12) = 51.1%

Jo større n er, des tættere kommer binomialfordelingen på den approximerende normalfordeling N(μ,σ), hvor σ = μ·(1 - p)  og jo tættere er P(X ≤ μ) på 50%.

X ~ b(5000,20%), μ = 1000, P(X ≤ μ) =  50.8%. 
X ~ b(500000,20%), μ = 100000, P(X ≤ μ) =  50.1%


Skriv et svar til: Sandsynlighed for middelværdi (binomialfordeling)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.