Fysik

Absolut usikkerhed

23. maj 2021 af emilie123456789z - Niveau: C-niveau

Hej

Hvordan beregner man den absolutte usikkerhed????

På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2021 af janhaa

absolute uncertainity = (relat. uncert.)*(best estimate) / 100 %


Svar #2
23. maj 2021 af emilie123456789z

Jeg ved ikke hvad den relative usikkerhed er, det er det jeg skal beregne men det kan jeg ikke uden den absolutte usikkerhed


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2021 af ringstedLC

Man regner på "worst case". Eksempel:

\begin{align*} A_\square &= s^2 \\ \bigl(4-0.05\bigr)^2\leq &\;A_\square \leq \bigl(4+0.05\bigr)^2\;,\;s=4\pm0.05 \\ 15.6025\leq &\;A_\square \leq 16.4025 \\ A_\square &\approx 16\pm 0.4 \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. maj 2021 af Eksperimentalfysikeren

Et andet eksempel: En væg ender i en søjle med rektangulært tværsnit. Søjlens tykkelse er 40cm±0,5cm. Fra væggens ene side til den tilsvarende side af søjlen måles afstanden til 5cm±0,5cm. På den anden side tilsvarende 12cm±1,0cm. Væggens tykkelse kan så findes af 40cm±0,5cm - 5cm±0,5cm - 12cm±1,0cm = (40 - 5 - 12)cm ± (0,5 + 0,5 + 1,0)cm = 23cm ± 2cm. Læg mærke til, at størrelserne af de absolutte usikkerheder adderes selv om målene subtraheres. Det kan jo være, at tykkelsen af skorstenen faktisk er 40,5cm, mens de to andre afstande er 4,5cm og 11,0cm, så væggen faktisk er 25,0cm.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Usikkerheden på en funktion f(x,y,z,...) er givet ved Fejlophobningsloven:

hvor sx, sy, sz osv. er usikkerhederne på x, y, z osv.

#4

Usikkerheden på væggens tykkelse bliver så 

√( (0,5cm)2 + (0,5cm)2 + (0,1cm)2 ) = 0,7cm


Skriv et svar til: Absolut usikkerhed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.