Fysik

Intensitet og gammastråling, Vejen til Fysik B2, Opgave 78, Side 82 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

24. maj 2021 af ca10 - Niveau: B-niveau

En betonvæg benyttes til at afskærme en iridiumkilde, der udsender gammastråling. Der skal 4 cm beton til at halvere intensiteten af den pågældende stråling. Intensiteten I af strålingen efter at den har passeret et betonlag med tykkelsen x, kan beregnes af forskriften I = 2000*ax. Den aftager altså eksponentielt med betontykkelsen.

Mit spørgsmål drejer sig om c) , men først vil jeg besvare a) og b)

a) Bestem konstanten a i forskriften

4 = log(1/2) / log(a)

4 * log(a) = log(1/2)

log(a) = log(1/2) / 4 

10log(a) = 10((log1/2) / 4))

a = 10((log(/1/2) / 4)) = 0,841 (Det passer med facitlisten side 208)

b) Hvad er intensiteten bag en 16 cm tyk betonvæg ?

I (16) = 2000 * 0,84116 = 125 (Det passer med facitlisten side 208)

c) Hvor tyk skal væggen være for at nedsætte intensiteten til 200

I (x) = 200 som indsættes i forskriften og x måles i cm

200 = 2000 * 0,841x

0,841x = 2000 / 200

log(0,841x) = log(2000 / 200)

x*log(0,841) = log(10)

x = log(10) / log(0,841) = - 13,29 = - 13,3

Bogens facit er 13,3 cm.  Mit spørgsmål er hvodan kan det være at mit resultat er - 13,3, hvad gør jeg forkert.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2021 af ringstedLC

Det modsatte fortegn indikerer, at du har vendt en brøk forkert...


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. maj 2021 af mathon

\begin{array}{llllll}\textbf{c)}\\& \textup{fortegnsbr\o ler:}\\&& 200=2000\cdot 0.841^x\\\\&& 10^{-1}=0.841^x\\\\&& \log\left ( 10^{-1} \right )=\log(0.841)\cdot x\\\\&& -1=\log(0.841)\cdot x\\\\\\&& x=\frac{-1}{\log(0.841)}=13.3\;\;(\textbf{cm}) \end{array}


Svar #3
24. maj 2021 af ca10

Tak for svaret.

Det var en regnefejl, jeg selvfølgelig burde have opdaget.


Skriv et svar til: Intensitet og gammastråling, Vejen til Fysik B2, Opgave 78, Side 82 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.