Matematik

Hvor mange procent er noget dyrere end noget andet?

09. juni 2021 af Sbaaby (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej. Jeg har brug for hjælp til at udregne dette, eller en formel til at udregne. 

Hvis en kjole koster 400 kr. og en bluse koster 300 kr., hvor mange procent er kjolen så dyrere end blusen?

Jeg ved ikke, om jeg skal bruge formlen for procentstigning eller fald. Hvis det er procentstigning, så får jeg udregningen til dette: 400-300 = 100 også (100 / 300)*100 = 33.33 %

Men hvis det er fald, så giver det 25%. Kan en af jer hjælpe mig til hvad der rigtigt her?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. juni 2021 af Quarr

Hvor mange procent er kjolen dyrere end blusen:

100/300=1/3=0,33*100=33,33%  (Korrekt)

Hvor mange procent er blusen billigere end kjolen:

100/400=1/4=0,25*100=25% (Forkert i dit tilfælde)

- - -

Ja

 


Svar #2
09. juni 2021 af Sbaaby (Slettet)

Tusinde tak. Det giver mening at det er stigning, når der er tale om en dyrere vare. Det hvade jeg ikke lige tænkt over. Tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2021 af Quarr

#2

Tusinde tak. Det giver mening at det er stigning, når der er tale om en dyrere vare. Det hvade jeg ikke lige tænkt over. Tak. 

Så lidt! Hav em god dag! :D :-)

- - -

Ja

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juni 2021 af ringstedLC

#0: Procent er altid "af noget". Her er "noget" så "end kjolen":

\begin{align*} \textup{Dyrere/billigere} &= \textup{Forskel}= \textup{Pris}_\textup{1}-\textup{Pris}_\textup{2} \\ \textup{Forskel\,i\,%\,af\,"noget"} &= \frac{\textup{Forskel}\cdot 100}{\textup{noget}}\,\% \\ \textup{Forskel\,i\,%\,af\,Pris}_\textup{1} &= \frac{\textup{Forskel}\cdot 100}{\textup{Pris}_\textup{1}}\,\% =\frac{\bigl(\textup{Pris}_\textup{1}-\textup{Pris}_\textup{2}\bigr)\cdot 100}{\textup{Pris}_\textup{1}}\,\% \\ \textup{Forskel\,i\,%\,af\,Pris}_\textup{2} &= \frac{\textup{Forskel}\cdot 100}{\textup{Pris}_\textup{2}}\,\% =\frac{\bigl(\textup{Pris}_\textup{1}-\textup{Pris}_\textup{2}\bigr)\cdot 100}{\textup{Pris}_\textup{2}}\,\% \\ \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. juni 2021 af ringstedLC

#1:

\begin{align*} \frac{1}{4} &=0.25\neq 0.25\cdot 100=25 \\ \frac{1}{4} &=\frac{1\cdot 100}{4\cdot 100}=\frac{1\cdot 100}{4}\,\% \quad \textup{,\;da\,\%\,betyder\,100-dele.} \\ \textup{eller\,bare}:\\ \frac{1}{4} &=0.25\cdot 100{\color{Red} \%}=25\% \end{align*}


Svar #6
09. juni 2021 af Sbaaby (Slettet)

@ringstedLC

Er det så korrekt, at det er 25%? Nu er jeg forvirret i forhold til andet svar jeg fik, som sagde det var 33,33%. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. juni 2021 af ringstedLC

#4 og #5 er to forskellige svar.

#4 er til dig, men har desværre en fejl; godt at du spørger.

Procent er altid "af noget". Her er "noget" så "end blusen"

Det er et forsøg på at hjælpe dig med at forstå af hvad, procenten skal beregnes. Indsæt blusens pris som "Pris2" og beregn procenten:

\begin{align*} \textup{Forskel\,i\,%\,af\,300} &= \frac{\textup{Forskel}\cdot 100}{\textup{Pris}_\textup{2}}\,\% =\frac{\bigl(\textup{Pris}_\textup{1}-300\bigr)\cdot 100}{300}\,\%=\;?\,\% \end{align*}

#5 er en korrektion af #1; ikke af resultatet, men af måden det fremkommer på.


Svar #8
10. juni 2021 af Sbaaby (Slettet)

#7

#4 og #5 er to forskellige svar.

#4 er til dig, men har desværre en fejl; godt at du spørger.

Procent er altid "af noget". Her er "noget" så "end blusen"

Det er et forsøg på at hjælpe dig med at forstå af hvad, procenten skal beregnes. Indsæt blusens pris som "Pris2" og beregn procenten:

\begin{align*} \textup{Forskel\,i\,%\,af\,300} &= \frac{\textup{Forskel}\cdot 100}{\textup{Pris}_\textup{2}}\,\% =\frac{\bigl(\textup{Pris}_\textup{1}-300\bigr)\cdot 100}{300}\,\%=\;?\,\% \end{align*}

#5 er en korrektion af #1; ikke af resultatet, men af måden det fremkommer på.

Okay. Jeg tror, at jeg misforstod de forskellige former. Så priser ligesom "end-værdien" (dyrere end...)

Som jeg ser det, vil det skulle stilles således op: 

\frac{(400-300)\cdot 100}{300}=33,33%

Det vil sige, at kjolen er 33,33% dyrere end blusen. Er der korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #9
10. juni 2021 af ringstedLC

#8: Ja.


Svar #10
10. juni 2021 af Sbaaby (Slettet)

#9

#8: Ja.

Tusinde tak. Det var godt forklaret og en kæmpe hjælp til at forstå det :) 


Skriv et svar til: Hvor mange procent er noget dyrere end noget andet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.