Matematik

Forståelsesopgave - grafer

03. oktober 2021 af rk2200 - Niveau: B-niveau


Se billede i vedhæftede fil. 

Opgave: 

På figuren ses graferne for to linære funktioner f og g, der er bestemt ved forskrifterne

f(x) = a*x + b

g(x) = c*x+d

a) regn grafen for den linære funktion h, der er bestemt ved forskriften

h(x) = a*x+d

og forklar placeringen af grafen i forhold til graferne f og g. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2021 af oppenede

Grafen for h er parallel med grafen for f (da hældningskoefficienterne er ens) og skærer grafen for g i y-aksen (da konstantleddene er ens).


Svar #2
03. oktober 2021 af rk2200

Det forstår jeg slet ikke. Kan du forklare med andre ord?  


Svar #3
03. oktober 2021 af rk2200

Og hvordan skal jeg tegne den?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2021 af oppenede

y-aksen er karakteriseret ved at bestå af netop de punkter (x, y) hvor x=0.

Når x=0 indsættes i g og h giver det
g(0) = c*0 + d = d 
h(0) = a*0 + d = d

Dvs. graferne for g og h har y=d når x=0 og derfor går de begge gennem punktet (0, d), hvilket er en skæring i y-aksen, da x=0.

Og hvordan skal jeg tegne den?

Start i y-aksen fordi der gå h gennem samme punkt som g. Tegn ud fra det punkt en linje parallelt med f. Det er en linje, da forskriften har formen f(x) = ax+b som er en lineærfunktion.


Svar #5
03. oktober 2021 af rk2200

Tusinde tak for det hurtige svar!

Kan du hjælpe med at tegne den op? Har prøvet, men kan endnu ikke finde ud af at tegne den op.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2021 af ringstedLC

Tegn f gennem fx (0,1) = (0, b) med hældning a = 1

Tegn g gennem fx (0,3) = (0, d) med hældning c = -1

Parallelforskyd f, så den skærer g (og y-aksen) i (0,3)

Farv graferne og sæt navne på.

Søg på Youtube efter hvordan det gøres med din CAS.


Svar #7
06. oktober 2021 af rk2200

Har prøvet, men forstår ikke fx(0,1) = (0,b)


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. oktober 2021 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. oktober 2021 af ringstedLC

#7: fx er en forkortelse for "f. eks." og "for eksempel".

f(x) er en funktion af x.

Figuren har ingen enheder på akserne, da det er en forståelsesopgave. Så når du skal tegne grafen og forklare placeringen kunne du vælge punktet (0,1) = (0, b) som udgangspunkt for f


Svar #10
09. oktober 2021 af rk2200

Så jeg skal ikke tegne grafen? Hvordan tegner jeg den?


Skriv et svar til: Forståelsesopgave - grafer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.