Fysik

Luftmodstandskraften på en tennisbold

29. oktober 2021 af mikkel1232 - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen

Jeg sidder med denne opgave som jeg godt kunne bruge lidt hjælp til at få løst:

En tennisbold med massen 60g hænger for enden af en ophængt snor. Ved hjælp af en blæser blæses luft ind på tennisbolden med en vindhastighed på 12 m/s, så snoren danner en vinkel på 13 grader med lodret. Bestem luftmodstandskraften (F_drag) på tennisbolden, hvis

F drag = k*v

Er i tvivl om hvordan denne opgave kan løses?

På forhånd tak

Mvh Mikkel


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2021 af peter lind

Bolden er påvirket af 3 kræfter nemlig tyngdekraften, Fdrag og snorekræfterne. Disse skal tilsammen give 0. Opskriv ligningerne for kræfterne i henholdsvis vandret og lodret retning. Det giver to ligninger med 2 ubekendte, som du må løse


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2021 af Capion1

Find boldens potentielle energi før den påvirkes af luftstrømmen.
Med luftstrømmen, vil bolden være i ro med en vinkel på de 13º
og summen af de kræfter, der påvirker bolden, vil være \overrightarrow{0} .


Svar #3
29. oktober 2021 af mikkel1232

#1

Bolden er påvirket af 3 kræfter nemlig tyngdekraften, Fdrag og snorekræfterne. Disse skal tilsammen give 0. Opskriv ligningerne for kræfterne i henholdsvis vandret og lodret retning. Det giver to ligninger med 2 ubekendte, som du må løse

Så det vil sige at: 

F_{drag} + F_t + F_{snor} = 0

I den lodrette retning gælder så at:

F_t = F_{snor}

og ved skrå retning gælder at

Sin(vinkel) = F_t/F_{drag}

Dette er hvad jeg nu er kommet frem til men meget virker forkert...

Hvad gør jeg fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2021 af peter lind

Den anden ligning

Fsnorcos(13º) = Ft


Svar #5
29. oktober 2021 af mikkel1232

#4

Men der er vel ingen ubekendte i den ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. oktober 2021 af peter lind

jo det er der der er Fsnor og Fdrag


Svar #7
29. oktober 2021 af mikkel1232

Har fået en luftmodstandskraft på 1,19 N hvilket vel lyder meget korrekt. 

Er vindhastigheden uden betydning for luftmodstandskraften?


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. oktober 2021 af Capion1

Som det står i # 0, er kraften proportional med vindhastigheden.
Kan det passe, at
k = 0,0113... kg/sek   ?


Svar #9
29. oktober 2021 af mikkel1232

Jeg får

k = 0,2252 kg/sek

F_drag = 1,193898380 N

F_snor = 0,6046983803 N

Jeg forstår dog ikke hvorfor vindhastigheden ikke medtages i beregningerne. det er vel denne hastighed som afgøre vinklen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. oktober 2021 af Capion1

Jeg får de to ligninger
        (mg)2 + (kv)2 = Fsnor2
                 tan 13º = kv/mg
   hvor
m = 0,06 kg
g = 9,82 m/sek2
v = 12 m/sek
   Det skulle give
               k = 0,0113... kg/sek
         Fsnor = 0,6046... N
 


Svar #11
30. oktober 2021 af mikkel1232

nu passer mit også. Mange tak

Hvis man nu på forhånd ikke kendte en vinkel, ville man kunne så beregne den teoretiske vinkel?


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. oktober 2021 af Capion1

Så skulle man i stedet kende enten k eller Fsnor , så det er vinklen, der er ubekendt.
k er en konstant for vindhastigheder indenfor et bestemt defineret interval.
Men det er uden tvivl mere komplicerede ligninger, hvis alle parametre skal med i dynamikken.


Skriv et svar til: Luftmodstandskraften på en tennisbold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.