Matematik

Vektorer, Vinkler mellem linjer, Vejen til Matematik A2, Opgave 27, Side 44, ( Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

26. november 2021 af ca10 - Niveau: A-niveau

Der er vedhæftede en fil af opgave 27

Det er ikke mulig på mit tastatur at skrive pilen over retningsvektoren r og normalvektoren n, den må man tænke sig til og helt præcis skrive retningsvektorene og normalvektoren i parentes som i bogen

Jeg viser først dem jeg har løst som er a) og b)

Det er c) og d) der er problemet:

Opgaven lyder bestem den spidse vinkel mellem de to linjer i følgende tilfælde ( se den vedhæftede fil):

a)   2x + 3y = 0 og -3x + 4y -8 = 0 ,  har henholdsvis normalvektoren

n1 = (23) og n2 = (-3 4)

cos v = (23) • (-34) / √ (2^2 +3^2) • √(-3)^2 + 4^2 = (-6 + 12) / (√13 • √ 25) = (6 / (5 • √13)

v = cos-1 =( 6 / (5 • √13) = 70,559970 = 70,56  ( Som er bogens facit )

b)  -x +4y = 5 som omformes til -x + 4y -5 = 0 har normalvektoren n1 = ( -1 4 )   og

   y = -2x +3 som omformes til 2x + y -3 = 0 har normalvektoren n2 = (2 1 )

cos v =  (-1 4) • (2 1) / √((-1)^2 + 4^2) • √ 2^2 +1^2 = (-2 +4) / (√17 • √5 ) = (2 / √17 • √5)

v = cos-1 (2 / √17 • √5) =  77,470 ( Som er bogens facit)

c)  -x + 4y = 5 omformes til -x + 4y -5 = 0 har normal vektoren n1 = ( -1 4)

    (xy) = (2 3) + t• ( -1 2)  har retningsvektoren r = ( -1 2)   ved at hatte retningsvektoren til

                                           normalvektoren n2 = ( -2 -1

Som indsættes i formlen: 

 cos v = (-1 4 ) • (-2 -1 ) / √((-1)^2 + 4^2 )) • √((-2)^2 + (-1)^2 )) = (2 - 4) /( √17 • √ 5) = (-2 / √17 • √5)

v = cos-1 (-2 /( √17 • √5)) = 102,530 , denne vinkel er stump og ikke spids.

Er det  normalvektoren n2 = ( -2 -1) der er forkert ? 

Hvis jeg i stedet for gør følgende :

Jeg har normalvektoren n1 = ( -1 4 ) som  hattes til retningsvektor r1 = ( -4 -1 )  og jeg har

  retningsvektoren r = ( -1 2 ) som indsættes i formlen får følgende 

cos v = ( -4 -1 ) • ( -1 2 ) /( √((-4)^2 +(-1)^2 )) • √((-1)^2 + 2^2))) = (4 - 2 ) /(√17 • √5)) = 77,470

(som er bogens facit )

I Bogen side 27 står følgende: 

Vinkel mellem linjer 

Hvis to linjer l1 og l2 er givet ved hver sin parameterfremstilling,er det let at bestemme vinklen mellem dem.

Af parameterfremstillingerne kan man aflæse retningsvektorene r1 og r2  for de to linjer, og derefter kan man bestemme vinklen mellem dem ved formlen

cos v = r1 • r2 / | r1 | • | r2 |                                                 

d) 

x y ) = ( -1 2 ) +  t• ( -4 -1 )    og   ( x y ) = ( 1 7 ) + t • ( 3 1 ) 

Jeg har retningsvektorerne  r1  = ( -4 -1 )  og  r2 = ( 3 1 ) som indsættes i formlen

cos v = ( -4 -1 ) • ( 3 1 ) / (√((-4)^2 + (-1)^2 ) • (√ 3^2 +1^2 ) = (-12 -1 ) / (√17) • (√10) ) = (-13 / ( √17 • √10)

v = cos-1 (-13 / √17 • √ 10) = 175,60 (bogens facit er 4,400 )

Hvad gør jeg forkert i c) og d)  ?

På forhånd tak

Vedhæftet fil: Opgave 27.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
26. november 2021 af Soeffi

#0. Indsætter redigeret billede:

Vedhæftet fil:2030297.jpeg

Brugbart svar (1)

Svar #2
26. november 2021 af janhaa

d )  er 180- 175,6= 4,4o


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. november 2021 af janhaa

Samme med c)

180o - 102,53o = 77,47o


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. november 2021 af mathon

     \small \begin{array}{llllll} \textbf{c)}\\&& v_{spids}=\cos^{-1}\left ( \frac{\left | \textup{dotP}\left ( \begin{bmatrix} -1\\4 \end{bmatrix} \right ),\begin{bmatrix} -2\\-1 \end{bmatrix} \right |}{\textup{norm}\left ( \begin{bmatrix} -1\\4 \end{bmatrix} \right )\cdot \textup{norm}\left ( \begin{bmatrix} -2\\-1 \end{bmatrix} \right )} \right ) \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. november 2021 af mathon

     \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{d)}\\&& v_{spids}=\cos^{-1}\left ( \frac{\left | \textup{dotP}\left ( \begin{bmatrix} -4\\-1 \end{bmatrix} \right ),\begin{bmatrix} 3\\1 \end{bmatrix} \right |}{\textup{norm}\left ( \begin{bmatrix} -4\\-1 \end{bmatrix} \right )\cdot \textup{norm}\left ( \begin{bmatrix} 3\\1 \end{bmatrix} \right )} \right ) \end{array}


Svar #6
26. november 2021 af ca10

Tak for svarene

Jeg har ikke et matematisk program til at løse c) og d) som foreslås af Mathon.

janhaa er din løsning ikke det samme som at bestemme vinklen mellem en linje og x-aksen.

Tak for jeres ulejlighed.


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. november 2021 af mathon

Vinklen mellem to rette linjer er lig med vinklen mellem deres normalvektorer og lig med vinklen mellem
deres retningsvektorer.


Svar #8
26. november 2021 af ca10

Tak for svaret


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. november 2021 af mathon

skal være

     \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{c)}\\&& v_{spids}=\cos^{-1}\left ( \frac{\textup{abs}\left ( \textup{dotP}\left ( \begin{bmatrix} -1\\4 \end{bmatrix} \right ),\begin{bmatrix} -2\\-1 \end{bmatrix} \right )}{\textup{norm}\left ( \begin{bmatrix} -1\\4 \end{bmatrix} \right )\cdot \textup{norm}\left ( \begin{bmatrix} -2\\-1 \end{bmatrix} \right )} \right ) \end{array}

     \small \begin{array}{llllll} \textbf{d)}\\&& v_{spids}=\cos^{-1}\left ( \frac{\textup{abs}\left ( \textup{dotP}\left ( \begin{bmatrix} -4\\-1 \end{bmatrix} \right ),\begin{bmatrix} 3\\1 \end{bmatrix} \right )}{\textup{norm}\left ( \begin{bmatrix} -4\\-1 \end{bmatrix} \right )\cdot \textup{norm}\left ( \begin{bmatrix} 3\\1 \end{bmatrix} \right )} \right ) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. november 2021 af mathon

skal være 2

     \small \small \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{c)}\\&& v_{spids}=\cos^{-1}\left ( \frac{\textup{abs}\left ( \textup{dotP}\left ( \begin{bmatrix} -1\\4 \end{bmatrix}, \begin{bmatrix} -2\\-1 \end{bmatrix} \right ) \right )}{\textup{norm}\left ( \begin{bmatrix} -1\\4 \end{bmatrix} \right )\cdot \textup{norm}\left ( \begin{bmatrix} -2\\-1 \end{bmatrix} \right )} \right ) \end{array}

     \small \begin{array}{llllll} \textbf{d)}\\&& v_{spids}=\cos^{-1}\left ( \frac{\textup{abs}\left ( \textup{dotP}\left ( \begin{bmatrix} -4\\-1 \end{bmatrix} ,\begin{bmatrix} 3\\1 \end{bmatrix} \right ) \right )}{\textup{norm}\left ( \begin{bmatrix} -4\\-1 \end{bmatrix} \right )\cdot \textup{norm}\left ( \begin{bmatrix} 3\\1 \end{bmatrix} \right )} \right ) \end{array}


Svar #11
28. november 2021 af ca10

Tak for svaret


Skriv et svar til: Vektorer, Vinkler mellem linjer, Vejen til Matematik A2, Opgave 27, Side 44, ( Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.