Kemi

pH for natriumhydrogensulfat

09. december 2021 af unicorn66 - Niveau: Universitet/Videregående

pH opgave, billede vedhæftet

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
09. december 2021 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. december 2021 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Middelst\ae rk syre:}\\&& pH=-\log\left (\frac{-k_{s2}+\sqrt{{k_{s2}}^2+4\cdot k_{s2}\cdot c_s}}{2}\right )\\\\&& pH=-\log\left (\frac{-10^{-1.99}+\sqrt{10^{-3.98}+4\cdot 10^{-1.99}\cdot 1}}{2}\right )=1.02 \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. december 2021 af janhaa

pH = 0,5(pKa - log(1))= 1,92/2=0,96


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. december 2021 af janhaa

Or:

HSO_4^-+H_2O<=> H^+ + SO_4^{2-}\\ 1;,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,0,,,,,0\\ 1-x,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,x,,,,,,x


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. december 2021 af janhaa

Ka = 0,012 = x2/(1-x)

x=[H+]=0,1037 M

pH = 0,984


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. december 2021 af mathon

Jeg har brugt
                           k_{s2}=10^{-pk_{s2}}=10^{-1.99}=0.01\mathbf{{\color{Red} 0}}2

Der synes at være "smuttet" et 0 for #5.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. december 2021 af mathon

Men hvis man regner baglæns
til
      \small \left [ H_3O^+ \right ] når man ønsker facit \small pH=0.984  og dermed \small \left [ H_3O^+ \right ]=10^{-0.984}=0.103753
har man
                  \small \begin{array}{llll} \textup{solve}\left (K= \frac{0.103753^2}{1-0.103753} ,K\right )\\\\ K=0.0120 \end{array}

og her er der ikke "smuttet" et nul, men begået LUSK for at opnå et bestemt facit :-)
                  


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. december 2021 af janhaa

#6

Jeg har brugt
                           k_{s2}=10^{-pk_{s2}}=10^{-1.99}=0.01\mathbf{{\color{Red} 0}}2

Der synes at være "smuttet" et 0 for #5.

Nei, vi har ulike Ka2


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. december 2021 af janhaa

#7

Men hvis man regner baglæns
til
      \small \left [ H_3O^+ \right ] når man ønsker facit \small pH=0.984  og dermed \small \left [ H_3O^+ \right ]=10^{-0.984}=0.103753
har man
                  \small \begin{array}{llll} \textup{solve}\left (K= \frac{0.103753^2}{1-0.103753} ,K\right )\\\\ K=0.0120 \end{array}

og her er der ikke "smuttet" et nul, men begået LUSK for at opnå et bestemt facit :-)
                  

Sjekk pKa2 her

https://www.studieportalen.dk/Forums/ShowFile.aspx?id=2031653


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. december 2021 af mathon

#9
         Forstået
                           
Jeg anvendte pKa = 1.99 fundet i en 
                           autoriseret dansk lærebog
                           KEMI 2000 A
                           af Helge Mygind (1995) 
                           Forlaget HAASE    :-)


Skriv et svar til: pH for natriumhydrogensulfat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.