Fysik

Termokemi

18. december 2021 af ErDårligTilMat - Niveau: A-niveau

Hvordan beregner man vands specifikke fordampsningsvarme ved 70 grader ud fra den specifikke fordampningsvarme ved 20 grader?

cp=4,182 kJ*kg-1*K-1 (vand)

cp=1,871 kJ*kg-1*K-1 (vanddamp)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2021 af mathon

Bemærk:

                      Enheden for vands fordampningsvarme er kJ·kg-1
                      Enheden for vands specifikke varmekapacitet er kJ·kg-1·K-1


Svar #2
18. december 2021 af ErDårligTilMat

skal jeg så ikke bare gange dem med 1000? men ved stadig ikke hvordan man beregner det, altå hvilket formel man skal bruge til det?


Svar #3
18. december 2021 af ErDårligTilMat

altså skal man sige L= (H_start - H_slut) / 1 kg

deltaH = 4,182 * 10^3 * 1 * (70-20) = 209100

deltaH = 1,871 * 10^3 * 1 * (70-20) = 93550

H_start - H_slut = 302659

302659 / 1?

Virker meget forkert, så er der ikke en som please vil hjælpe...?


Svar #4
18. december 2021 af ErDårligTilMat

en der kan hjælpe...?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Hvad har du af oplysninger?

Er det fordampningsvarme eller varmekapacitet du skal beregne?


Svar #6
19. december 2021 af ErDårligTilMat

Jeg har vedhæftet opgaven som fil


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. december 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Fordampningsvarmen ved 20oC er givet ved

ΔHvap,20 = Hdamp,20 - Hvand,20

og vi skal så finde fordampningsvarmen ved 70oC

ΔHvap,70 = Hdamp,70 - Hvand,70

Til det kan vi bruge at hvis man har en entalpi ved en temperatur T1 og gerne vil finde entalpien ved temperaturen T2, så gælder der at

HT2 = HT1 + ∫T1T2 cp*dT

eller hvis cp antages konstant

HT2 = HT1 + cp*(T2 - T1)

Heraf har vi så at

ΔHvap,70 = Hdamp,20 + cp,damp *(70 - 20) - ( Hvand,20 + cp,vand *(70-20) )  <=>

ΔHvap,70 = ΔHvap,20 + (70-20)*(cp,damp - cp,vand)

Jeg kan finde i en tabel at

ΔHvap,20 = 2453,5 kJ/kg

og

ΔHvap,70 = 2333,0 kJ/kg

Lad os se hvor godt det passer

ΔHvap,70 = 2453,5 kJ/kg + (70-20)K * (1,871 kJ/(kg*K) - 4,182 kJ/(kg*K)) = 2338,0 kJ/kg

Så det passer da meget godt.


Skriv et svar til: Termokemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.