Kemi

Ioner

27. december 2021 af Mads135566 - Niveau: C-niveau

Hej 

Jeg forstår ikke lige forskellen på en simpel ion og sammesatte ioner.

Et eksempel Na+ er en simpel ion og Cl- er en simple ion og til sammen bliver de NaCl altså en sammensat ion er det rigtigt forstået?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. december 2021 af mathon

NaCl er et salt sammenholdt af den elektrostatiske tiltrækning mellem de simple ioner Naog Cl-.

Men f.eks.
                      \small P{O_4}^{3-}   er en sammensat ion.


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. december 2021 af AngelOneOne

Hej,

En sammensat ion, er en ion (og har dermed en ladning, negativ eller positiv), som er sammensat af to eller flere ioner fra grundstoffer, bundet sammen af kovalente bindinger, der sammen har en overordnet ladning (kaldet formelladning eller formel ladning) ladning, som er enten positiv eller negativ. De fleste sammensatte ioner består af et ikke-metal som f.eks. phospor, nitrogen, svovl, eller carbon, og oxygen.

I eksemplet i #1, er den sammensatte ion PO43- sat sammen af 1 x P5+ og 4 x O2- kovalent bundet til hinanden. Når de går sammen, får man +5 + 4x (-2) = +5 + -8 = -3. Den sammensatte ions formelle ladning er derfor -3.

Ligeledes er det med f.eks. den sammensatte ion NO3-. Her har du 1x N5+ og 3x O2- kovalent bundet til hinanden. Når de går sammen får man den formelle ladning på ionen som: +5 + 3x (-2) = +5 + -6 = -1.

Den store forskel mellem 'almindelige' ioner og sammensatte ioner er altså, at 'almindelige ioner' normalt består af et metal og et ikke-metal, som holdes sammen af elektrostatiske kræfter som virker mellem metallets positive ende og ikke-metallets negative ende. Sammensatte ioner består typisk af et ikke-metal som f.eks. P, S, C, og N, bundet kovalent til O.

Du kan læse lidt mere om ioner og sammensatte ioner her: '6.3 - Navngivning af ionforbindelser'

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Ioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.