Kemi

Beregn volumen

17. januar 2022 af OmarAlAli (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg sidder med det her spørgsmål, som har irriteret mig i et godt stykke tid...

Ved en reaktion mellem kobber og koncentreret salpetersyre dannes blandt andet nitrogenmonoxid efter følgende reaktionsskema:

3Cu(s) + 2NO3-(aq) + 8H+(aq) --> 3Cu2+(aq) + 2NO(g) + 4H2O(l)

I en given reaktion benyttes 0.1 g kobber.

Beregn volumen af den dannede nitrogenmonoxid, når temperaturen er 22°C og trykket er 101,3 kPa. Angiv resultatet i liter (skrives ikke!) med tre betydende cifre.

Er der nogle, som kan hjælpe med at løse den? Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Reaktionsforhold:}\\&Cu:NO=3:2=1:\frac{2}{3}\\\\& n_{NO}=\frac{2}{3}\cdot n_{Cu}=\frac{2}{3}\cdot \frac{0.1\;g}{63.546\;\frac{g}{mol}}=0.001049\;mol \end{array}


Svar #2
17. januar 2022 af OmarAlAli (Slettet)

#1

\small \begin{array}{llllll} \textup{Reaktionsforhold:}\\&Cu:NO=3:2=1:\frac{2}{3}\\\\& n_{NO}=\frac{2}{3}\cdot n_{Cu}=\frac{2}{3}\cdot \frac{0.1\;g}{63.546\;\frac{g}{mol}}=0.001049\;mol \end{array}

Hmm?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. januar 2022 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llllll}\textup{Idealgasligningen giver}\\ \textup{volumen af NO:}\\&V_{NO}=&\frac{n\cdot R\cdot T}{p} =\frac{\left ( 0.001049\;mol \right )\cdot\left ( 8.31446\;\frac{J}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273.15+22)\;K \right )}{101.3\cdot 10^3\;\frac{J}{m^3}}=\\\\&& 2.5412\cdot 10^{-5}\;m^3=2.5412\cdot 10^{-2}\;L \end{array}


Svar #4
17. januar 2022 af OmarAlAli (Slettet)

#3

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{Volumen af NO:}\\&V=&\frac{n\cdot R\cdot T}{p} =\frac{\left ( 0.001049\;mol \right )\cdot\left ( 8.31446\;\frac{J}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273.15+22)\;K \right )}{101.3\cdot 10^3\;\frac{J}{m^3}}=\\\\&& 2.5412\cdot 10^{-5}\;m^3=2.5412\cdot 10^{-2}\;L \end{array}

Tak!


Svar #5
17. januar 2022 af OmarAlAli (Slettet)

#3

\small \small \small \begin{array}{llllll}\textup{Idealgasligningen giver}\\ \textup{volumen af NO:}\\&V_{NO}=&\frac{n\cdot R\cdot T}{p} =\frac{\left ( 0.001049\;mol \right )\cdot\left ( 8.31446\;\frac{J}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273.15+22)\;K \right )}{101.3\cdot 10^3\;\frac{J}{m^3}}=\\\\&& 2.5412\cdot 10^{-5}\;m^3=2.5412\cdot 10^{-2}\;L \end{array}

Samme opgave nu med 0,08 g kobber. Har ikke helt styr på den... kan du hjælpe igen? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllll} \textup{Massefaktor:}&\frac{0.08}{0.1}=0.8\\\\& V_{NO}=0.8\cdot \left ( 2.5412\cdot 10^{-2}\;L \right )=2.0330\cdot 10^{-2}\;L \end{array}


Skriv et svar til: Beregn volumen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.