Fysik

Vandseng

03. februar 2022 af muller21 - Niveau: A-niveau

Hej jeg har altså problemer med opgave C. Jeg forstår ikke hvad det er jeg skal finde og hvordan. Håber i kan hjælpe mig :)

Jeg ved ikke om man skal bruge resusltaterne for de forrige opgaver men ellers har jeg fået disse resultater:

A) 1,52 A

B)  3,679*10^9 J

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Der gælder at 

Ptilført - Ptab = m*cp*dT/dt  <=>

Ptab = Ptilført - m*cp*dT/dt

Ptilført er de 350W. dT/dt finder vi ved at differentiere:

dT/dt = 32α*e-αt

Vi har nu

Ptab = Ptilført - m*cp*32α*e-αt

Tidspunktet t er der hvor temperaturen T er 31oC. Dette giver os

31 = 52 - 32*e-αt  <=>

e-αt = (52-31)/32  <=>

e-αt = 21/32

som vi indsætter

Ptab = Ptilført - m*cp*32*α*21/32  <=>

Ptab = Ptilført - 21α*m*cp

og så kan du indsætte værdier.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. februar 2022 af ringstedLC

b) Det årlige elektriske energiforbrug bør nok omregnes til kWh.


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Et hurtigt overslag over spørgsmål c:

Når vandsengen er varmet op, er termostaten tændt 1/3 af tiden. Når termostaten er tændt, afgiver varmelegemet 350W. Resten af  tiden afgiver varmelegemet 0W. I gennemsnit afgiver det altså 117W. Det eneste sted, den tilførte energi kan komme væk er ved varmeafgivelsen, så den er 117W.

Jeg ved ikke, hvor meget temperaturen svinger. En termostat tænder ved en temperatur, der er lidt mindre end den indstillede temperatur, og slukker ved en temperatur, der er lidt højere end den indstillede temperatur. Hvis begge disse "lidt" er tilstrækkeligt små, svinger temperaturen så lidt, at man kan se bort fra den ulineære del af temperaturfunktionen, og blot bruge min overslag.


Skriv et svar til: Vandseng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.