Kemi

Fremstilling af fysiologisk saltvand ud fra NaCl

04. februar 2022 af meitner - Niveau: A-niveau

Hej, jeg er i i gang med denne opgave, hvor jeg er gået i stå med opg. b:

"Fysiologisk saltvand" indeholder 0,90 masse% NaCl. Denne opløsning er isoton med blod, dvs opløsningen har samme osmotiske tryk som blod. Det kan i det følgende antages, at alle de omtalte vandige opløsninger har densiteten 1 g/mL."

a. Beregn osmolariteten af fysiologisk saltvand.

Det har jeg beregnet til 0,31 osmol/L. 

 
b. Hvor mange liter fysiologisk saltvand kan der fremstilles af 2,0 L 1,0 M NaCl?

Jeg kan ikke helt gennemskue, hvad man skal gøre for at beregne det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. februar 2022 af Sveppalyf (Slettet)

2,0L 1,0M NaCl-opløsning indeholder stofmængden

n = c*V

n = 1,0M * 2,0L = 2,0mol NaCl

Disse 2,0mol NaCl vejer

m = n*M

m = 2,0mol * 58,44g/mol = 117g

En 0,90 masse% NaCl-opløsning med densiteten 1 g/mL (=1000g/L) har et NaCl-indhold på

0,0090 * 1000g/L = 9,0g NaCl/L

Når vi har 117g NaCl at gøre godt med og der skal bruges 9g til hver liter fysiologisk saltvand, kan vi altså fremstille

117g / 9,0g/L = 13L


Skriv et svar til: Fremstilling af fysiologisk saltvand ud fra NaCl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.