Fysik

tidevand, bølgelænde

23. februar 2022 af JosefineHansens - Niveau: C-niveau

Bay of Fundy (Nova Scotia) er en smal bugt der er ca. 300 km lang og 80 meter dyb. Der gælder, at hvis bølgelængden er meget større end vanddybden h, vil en vandbølges fart v være givet ved

v = √p * gh

(1) hvor g er tyngdeaccelerationen (g = 9, 82 m / s2 ).

a) Beregn vandbølgens far i Bay of Fundy

Bugten kan ses som et halv°abent rør, hvor man kan bestemme bølgelængden ud fra udtrykket

L = λ /4

(2) hvor L er længden af røret (i dette tilfælde bugten, Bay of Fundy), og λ er bølgelængden af den st°aende bølge.

b) Beregn perioden af de st°aende vandbølger ved Bay of Fundy, først i sekunder, og omregn derefter til timer.

c) Find ud af hvor ofte der er højvande hhv. lavvande og sammenlign dette med perioden i spørgsmpl (c). d) Giv en forklaring, hvorfor tidevandet er s°a kraftigt i Bay of Fundy. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2022 af Christianfslag

Hvad har du problemer med? Beskriv dit problem, dine overvejelser, og evt. hvad du allerede har fundet ud af.


Svar #2
23. februar 2022 af JosefineHansens

Hej, jeg har fundet ud af spørgsmål a) men har problemer med spørgsmål 2b


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2022 af ringstedLC

2b

\begin{align*} v=\lambda \cdot f &= \frac{\lambda }{T} \,,\;T=\frac{1}{f} \\ T &= \frac{\lambda }{v} \\ T &= \frac{4\,L}{v}\;,\;L=\frac{\lambda }{4} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Du har bølgehastigheden fra spørgsmål a) og længden af kanalen. Find først bølgelængden ud fra L = λ/4.

Derefter benytter du at v=λf til at finde frekvensen og T=1/f til at finde svingningstiiden.


Svar #5
24. februar 2022 af JosefineHansens

Tusind tak men får nogle mærkelige resultater når jeg sætter tal ind...

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. februar 2022 af ringstedLC

Vis os din beregning af v og T med enheder.


Skriv et svar til: tidevand, bølgelænde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.