Kemi

ppm og ppb

01. marts 2022 af Mille087 - Niveau: C-niveau

En som kan hjælpe? 

Hvaler opsamler tungmetaller fra havene. i 1,07 kg hvalkød findes 10,3 g pb 

beregn bly-indholdet i masse-% o ppm og i ppb? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Er du sikker på at det er 10,3 g? Det lyder voldsomt højt. Mon ikke det snarere er 10,3 μg?


Svar #2
01. marts 2022 af Mille087

#1

Er du sikker på at det er 10,3 g? Det lyder voldsomt højt. Mon ikke det snarere er 10,3 μg?

Der står 10,3 g også i mit word dokument 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. marts 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Nå. Hvis der står sådan i opgaven, så er det det vi regner på.

% = hundrededele

ppm = parts per million = milliontedele

ppb = parts per billion = milliardtedele

10,3g = 0,0103 kg

så blyindholdet i hvalkødet bliver så

0,0103kg / 1,07kg = 0,00963

Som du ved, regner man et tal om til % ved at gange med 100:

0,00963 = 0,00963 * 100% = 0,963%

På samme måde omregner man til ppm ved at gange med en million:

0,00963 = 0,00963 * 106 ppm = 9,63*103 ppm

og man regner om til ppb ved at gange med en milliard:

0,00963 = 0,00963 * 109 ppb = 9,63*106 ppb


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. marts 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Men skriv lige en kommentar i din besvarelse om at det lyder lige voldsomt nok at næsten 1% af kødet er bly!


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. marts 2022 af Omar95 (Slettet)

#4
Men skriv lige en kommentar i din besvarelse om at det lyder lige voldsomt nok at næsten 1% af kødet er bly!
Jeg ville i hvert fald ikke spise det kød… det lyder lidt for voldsomt ja

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. marts 2022 af ringstedLC

\begin{align*} &\textup{ppb} &&= \frac{1}{10^9} && \textup{parts per billion\,(US)} \\ &\textup{ppm} &&= \frac{1}{10^6} && \textup{parts per million} \\ &\textup{%} &&= \frac{1}{10^2} && \textup{"parts per cent\,(hundred)"} \\\\ &% &&= 10.000\,\textup{ppm} &&= 10^{4}\,\textup{ppm} \;\;= 10^{7}\,\textup{ppb} = 10.000.000\,\textup{ppb} \\ &\textup{ppb} &&= \tfrac{1}{1000}\,\textup{ppm} &&= 10^{-3}\,\textup{ppm} = 10^{-7}\,% \;\,= \tfrac{1}{10.000.000}\,% \end{align*}


Skriv et svar til: ppm og ppb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.