Andre fag

Elektrisk spørgsmål

09. marts 2022 af MEKAZINTSHEME - Niveau: B-niveau
Hej
Er der nogen der kan hjælpe mig med de to elektriske spørgsmål?

1, Hvad sker der hvis tråden, som spolen er vinklet af, bliver længere?
2, hvad sker der hvis trådens tværsnitsareal ændrer sig til at være større eller mindre?

Tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2022 af ringstedLC

Begge ændringer har betydning for trådens resistans.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. marts 2022 af PeterValberg

Hvis det handler om resistansen (modstanden) i den elektriske leder,
så gælder der, at resistansen forøges, hvis længden forøges...
og resistansen formindskes, hvis lederens tværsnitareal forøges...

Sammenhængen mellem ledningsmodstand, længde, tværsnitsareal og ledermaterialet er:

R_l=\frac{\rho\cdot L}{A}

Hvor Rl er ledningsmodstanden [Ω]
ρ (rho) er den såkaldte resistivitet [Ωmm2/m] for det pågældende ledermateriale
( for kobber er resistiviteten 0,0175 Ωmm2/m )
L er lederens længde [m]
A er tværsnitsarealet [mm2]

Det er de enheder, vi benytter i elbranchen, da tværsnitsarealet
for ledninger og kabler sædvanligvis oplyses i mm2

Se eventuelt denne video < LINK > og denne < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2022 af PeterValberg

I din fysikbog vil du sikkert kunne læse, at resistiviteten har enheden Ωm
(det er SI-enheden for resistivitet), i så fald skal tværsnitsarealet indsættes i m2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2022 af mathon

                          1\;\tfrac{\Omega\cdot\mathrm{mm^2}}{m}=10^{-6}\;\Omega\cdot \mathrm{m}


Skriv et svar til: Elektrisk spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.