Matematik

Bestem indholdet af kvælstof i søen efter to måneder.

22. marts 2022 af maddog2 - Niveau: A-niveau

Har det meget svært med at løse dette opgave, der lyder sådan:

En sø har et uændret volumen på 120 · 106 l. To vandløb, A og B løber til søen, og overskydende vand ?yder bort i vandløb C. Der sker desuden en fordampning af vand fra søoverfladen på 4 l/s.

Vandløb A har en vandføring på 50 l/s og et indhold af kvælstof på 3 mg/l.

Vandløb B har en vandføring på 300 l/s og et indhold af kvælstof på 2 mg/l.

Søen indeholder til en start 250 · 106 mg kvælstof.

Bestem indholdet af kvælstof i søen efter to måneder.

Kan kun finde ud af at lave halvdelen af dette opgave. Hvor det jeg har gjort nu er:

N'(t) = Na(t) + Nb(t) - Nc(t) 

NA(t) = Va·Ca = (50 L/s)·(3 mg/L) = 150 mg/s

NB(t) = Vb·Cb = (300 L/s)·(2 mg/L) = 600 mg/s

NC(t) = Vc·Cc = (Va+Vb-Vd)·(N(t)/Vsø) = (50+300-4)·N(t)/(120·106 L) = (2,833·10-6 s-1)·N(t)

N'(t) = (150 mg/s + 600 mg/s) - (2,833·10-6 s-1)·N(t) = 750 mg/s - (2,833·10-6 s-1)·N(t), N(0) = 250·106 mg.

N(t), står her for søens indhold af kvælstof til tiden t. 

Jeg forstår ikke hvad der er jeg skal lave efter det her? Er der nogen der kan hjælpe.

Et billede af opgaven kan ses nedenunder:


Skriv et svar til: Bestem indholdet af kvælstof i søen efter to måneder.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.