Matematik

Opstil ligning

14. maj 2022 af LillianHTX - Niveau: A-niveau
Jeg har prøvet at forstå det her, men det forvirrer mig, hvad skal jeg gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2022 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. maj 2022 af ringstedLC

Gå systematisk frem:

- Tag den reciprokke værdi af alderen for fire år siden.

- Summér den med den reciprokke værdi af alderen om fire år.

- Den sum er det dobbelte af den reciprokke værdi af hans alder for ét år siden.

Ligningen har altså tre reciprokke værdier. Brug hintet!


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll}\textbf{b)}\\& \textup{ligning:}\\&& \frac{1}{x-4}+\frac{1}{x+4}=2\cdot \frac{1}{x-1}\quad \textup{multiplicer med } \left ( x-4 \right )\cdot (x+4)\cdot (x-1),\quad x>4\\\\&& (x+4)\cdot (x-1)+\left ( x-4 \right )\cdot (x-1)=2\cdot \left ( x-4 \right )\cdot (x+4)\\\\&& \left ( x-1 \right )\cdot \left ( x+4+x-4 \right )=2\cdot \left (x^2-16 \right )\\\\&& (x-1)\cdot 2x =2\cdot \left (x^2-16 \right )\\\\&& (x-1)\cdot x = \left (x^2-16 \right )\\\\&& x^2-x=x^2-16\\\\&& -x=-16\\\\\\&& x=16 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textbf{kontrol:}\\& \begin{array}{c|c} \frac{1}{16-4}+\frac{1}{16+4}&2\cdot \frac{1}{16-1}\\\\ \hline\\ \frac{1}{12}+\frac{1}{20}&\frac{2}{15}\\\\ \hline\\ \frac{5}{60}+\frac{3}{60}&\frac{2}{15}\\\\ \hline\\ \frac{8}{60}&\frac{2}{15}\\\\ \hline\\ \frac{2}{15}&\frac{2}{15}\\\\ \hline \end{array} \end{array}


Skriv et svar til: Opstil ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.