Fysik

Spektre

18. maj 2022 af rycdi - Niveau: B-niveau

Hej, 

Jeg sidder fast i spektre. Hvad er absoptions- og emissionsspektrum. Hvad fortæller den storte linjer, og hvorfor er der farver på et absorptionsspektrum, men det er stort på et emissionsspektrum?

Under emnet atomer blev der fortalt hvad absorption- og emissionspektrum er, nu skal dette bruges til at forklare rødforskydningen. Men jeg forstår ikke hvad disse spektre er for noget.

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2022 af Eksperimentalfysikeren

Hvis et atom tilføres en passende mængde energi, kan en elektron i atomet hoppe fra en bane med lav energi til en bane med højere energi. Elektronen kan derefter hoppe til en bane med lavere energi. Den behøver ikke at hoppe direkte til den første bane, den var i. Den kan hoppe nogle trin ned og derefter hoppe nedad igen. Ved hvert af hoppene frigives noget energi, som ofte udsendes som lys af en bølgelængde, der er bestemt af energiforskellen mellem de to baner. Nogle gange overføres energien til andre atomer, evt. ved at et andet atom "sparkes" væk, så energien derved bliver til varme.

Det lys, der udsendes fra en lysende gas i en elektrisk udladning eller i en flamme, består af de bølgelængder, som atomerne kan udsende. Ser man på det i en spektrograf, ser man nogle skarpe farvede linier. Det er et liniespektrum, og da det er udsendt, emiteret, stråling, kaldes spektret er emisionsspektrum.

Atomer i faste stoffer, væsker og kompakte gasser, f.eks. i solen, forstyrres under lysudsendelsen, så spektrallinierne bliver breder, faktisk så brede, at de smelter sammen til det kontinuerte spektrum, vi kender fra sollyset. Det er stadig et emisionsspektrum, da det er udsendt lys.

Når lys passerer et område med atomer, vil disse kunne absorbere noget af det lys, hvis bølgelængde passer med at en elektron kan hoppe op i et højere nivau. Lyset vil ofte blive udsendt igen, men ikke nødvendigvis i samme retning. Ser man på spektret efter lysets passage af gassen, vil der derfor være det samme spektrum som før passagen af gassen, undtagen ved de bølgelængder, hvor der er absorberet lys. Derfor ser man i solspektret den kontinuerte baggrund med sorte linier der, hvor gasserne ellers ville have emisionslinier. Det er denne type spektrum, man kalder et absorptionsspektrum.


Svar #2
18. maj 2022 af rycdi

Er det så rigtigt forstået, at hver gang et atom frigiver en foton, så kommer der en streg på emissionsprektret. Og hver gang et atom absorbere en foton, vil der komme en sort streg på absorptionspektret?

Mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2022 af Eksperimentalfysikeren

Nej, så meget lys kommer der ikke fra et enkelt atom. Et atom giver kun et lille bidrag til lyset. Der skal mange til. En linie i emissionsspektret er dannet af lyset fra mange atomer.


Svar #4
19. maj 2022 af rycdi

Okay, mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: Spektre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.