Matematik

Kontext 8, s. 110

19. maj 2022 af roae33 - Niveau: 8. klasse

Hej alle:) jeg har virkelig brug for hjælp med disse opgaver:

a) Hvordan kan man regne sig frem til, at en stærk øl svarer til ca. 1,3 genstande? Brug skemaet.

c) Hvor stor er procentdelen af alkohol i 5 almindelige pilsner? I 100 almindelige pilsner?

Skemaet:

Art:                          Volumen:          Alkoholprocent:         Alkoholvolumen:        Genstande:

Alm. pilsner             33 cl                  4,6%                         1,5 cl                          1,0

Stærk pilsner           33 cl                  5,8%                         1,9 cl                          1,3

Glas vin                  12 cl                   12%                          1,4 cl                           0,9

Flaske vin               75 cl                   12%

Glas spiritus            2 cl                     40%

Flaske spiritus         70 cl                  40%

Håbet at I kan hjælpe mig:D


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2022 af AngelOneOne

Hej,

a) du ved en genstand svarer til et alkoholvolumen på 1,5 cL og du ved at en stærk pilsner indeholder 1,9 cL alkohol. Så dividerer du vare de 1,9 med 1,5 = 1,266 ≈ 1,3 genstande.

c) Spørgsmålet giver ingen mening. Der er ikke forskel på alkoholindholdet af en almindelig pilsner hvad enten du har 5 eller 100 pilsnere. Alkoholprocenten er stadig 4,6% pr. pilsner.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. maj 2022 af SuneChr

Ad c)
Spørgsmålet giver mening på den måde, at eleven skal kunne indse, at koncentration er en relativ størrelse og er uafhængig af mængden.
Var det ikke tilfældet, ville konsekvensen være, at 331/3 cl 50% spiritus ville medføre 100 cl 150% spiritus.
Her ville TOLD & SKAT sikkert fatte interesse for sagen og gøre diskoteksgæster mere fjollede i deres opførsel.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2022 af ringstedLC

a)

\begin{array} {llllll} & &\textup{Vol.} &\;\% &\qquad\textup{A.-vol.} &\textup{Genstande} \\ &\textup{Alm. pilsner} &33\,\textup{cl} &4.6 &\frac{33\,\textup{cl}\,\cdot\, 4.6}{100}\,\textup{cl}=1.5\,\textup{cl}&1.0 \\\\ &\textup{St\ae rk pilsner} &33\,\textup{cl} &5.8 &\frac{33\,\textup{cl}\,\cdot\, 5.8}{100}\,\textup{cl}=1.9\,\textup{cl} & \frac{1.9\,\textup{cl}}{1.5\,\textup{cl}}\approx 1.3 \\\\ &\textup{Glas vin} &12\,\textup{cl} &12 &\frac{12\,\textup{cl}\,\cdot\, 12}{100}\,\textup{cl}={\color{Red} 1.44}\,\textup{cl} & \frac{75\,\textup{cl}\,\cdot\, 12}{100\,\cdot\,1.5}\,\textup{cl}\approx {\color{Red} 1.0} \\\\ &\textup{Flaske vin} &75\,\textup{cl} &12 &\frac{75\,\textup{cl}\,\cdot\, 12}{100}\,\textup{cl}= & \frac{75\,\textup{cl}\,\cdot\, 12}{100\,\cdot\,1.5}= \end{align*}

Bemærk forskellen på volumet af et vinglas og et spiritusglas


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2022 af SuneChr

# 3 sidste linje:
Al erfaring viser, at spiritus nydes i rigt mål af vinglassets størrelse.
Omvendt ser man ikke nogen nyde vin af et spiritusglas.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2022 af ringstedLC

#3 præcisering:

Bemærk forskellen på volumet af et "glas vin" og et "glas spiritus".

#4: Til begge; det konstaterede jeg i aftes...


Skriv et svar til: Kontext 8, s. 110

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.