Kemi

triprote syre

20. maj 2022 af Sol100 - Niveau: Universitet/Videregående

Nogen som kan forklare, hvordan følgende opgave skal gribes an? Kunne være fedt med noget forklaring:

En liter 0.2 M vandig opløsning af den triprote syre H_3PO_4 titreres med en 1.00 M vandig opløsning NaOH. Hvad er pH efter tilsætning af 400 ml NaOH opløsning til  H_3PO_4 opløsningen? 

For H_3PO_4 i vandig opløsning er K_a_1 = 7.5*10^{-3}K_a_2 = 6.2*10^{-8}K_a_3 = 4.8*10^{-13}


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \textup{1 liter }0.2\;\textup{M} \; H_3PO_4\\ \textup{ indeholder:}\\&&n_{H_3PO_4}=\left ( 1.0\;\mathrm{L} \right )\cdot \left ( 0.2\;\mathrm{\frac{mol}{L}} \right )=0.2\;\mathrm{mol}\\\\ \textup{Efter tils\ae thing af}\\ 200\;\textup{mL }1.00\;\textup{ M }NaOH=0.2\;\textup{mol}\\ \textup{best\aa r opl\o sningen af}\\ 1.2\;\textup{L }H_2P{O_4}^-\\\\ \textup{Efter tils\ae thing af}\\ \textup{yderligere }\\ 200\;\textup{mL }1.00\;\textup{ M }NaOH\\\textup{best\aa r opl\o sningen af}\\ 1.4\;\textup{L }HP{O_4}^{2-}\\\\ \textup{dvs}\\&&\left [ HP{O_4}^{2-} \right ]=\frac{0.2\;\mathrm{mol}}{1.4\;\mathrm{L}}=\frac{1}{7}\;\mathrm{M}\\\\ &&pK_3=-\log\left ( 4.8\cdot 10^{-13} \right )=12.3\\\\\\ \textup{Opgaven er nu at beregne}\\ pH\textup{ i en }\frac{1}{7}\;\mathrm{M }\;HP{O_4}^{2-}\\ \left (\textup{svag syre} \right ). \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2022 af mathon

                                                                   \begin{array}{llllll} pH=&\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_a-\log(c_s) \right )=\\\\& \frac{1}{2}\cdot \left ( 12.3-\log\left(\frac{1}{7}\right) \right )=6.6 \end{array}


Skriv et svar til: triprote syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.