Kemi

syre.base egen-skaber

01. juni 2022 af yyyyyyyyyyyy - Niveau: B-niveau

Hvilke grupper har syre abse egenskaber, fx alkohol, indeholder jo OH-grupper, så jeg forstår ikke hvorfor den ikke kan acceptorer eller donor H-atomer og derme dikke har syre base egenskaber??


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Om }-OH \textup{-gruppen reagerer, som syre eller som base afh\ae nger af hvilke(n/t) }\\\textup{gruppe eller grundstof }OH\textup{-gruppen er bundet til }G\textup{-}OH.\\\\ \textup{Optr\ae der }G\textup{ \textbf{meget} elektronegativt, tr\ae kkes }O\textup{'s elektroner kraftigt over mod}\\ G\textup{ og }O\textup{ "erstatnigstr\ae kker" det f\ae lles elektronpar mellem }O\textup{ og }H\textup{ over mod }O\textup{, hvorved }H\\ \textup{n\ae sten mister bindingen til }O.\; G\textup{-}OH\textup{ optr\ae der derfor som syre.}\\\\ \textup{Optr\ae der }G\textup{ \textbf{meget lidt} elektronegativt, tr\ae kker }O\textup{, der selv er meget elektronegativt, de f\ae lles}\\ \textup{elektronpar over mod }O\textup{-atomet, hvorved }OH\textup{ bliver en st\ae rkere binding end ovenfor omtalt.}\\ GOH\textup{ optr\ae der som base.}\\\\ \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. juni 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Det handler om bindingsforskellen:}\\\\\qquad \qquad \qquad \qquad \underset{\mathbf{{\color{Red} syre}}}{\underbrace{G\underset{st\ae rk}{-}O\underset{svag}{-}H}}\qquad \qquad \qquad \underset{\mathbf{{\color{Red} base}}}{\underbrace{G\underset{svag}{-}O\underset{st\ae rk}{-}H}} \end{array}


Svar #3
01. juni 2022 af yyyyyyyyyyyy

#2

\small \begin{array}{llllll} \textup{Det handler om bindingsforskellen:}\\\\\qquad \qquad \qquad \qquad \underset{\mathbf{{\color{Red} syre}}}{\underbrace{G\underset{st\ae rk}{-}O\underset{svag}{-}H}}\qquad \qquad \qquad \underset{\mathbf{{\color{Red} base}}}{\underbrace{G\underset{svag}{-}O\underset{st\ae rk}{-}H}} \end{array}

Kan du forklare det på en måde, hvor der ikke er teori involveret som sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juni 2022 af mathon

I tilfældet
                      \small GO\underset{svag}{-}H vil  \small H^+ blive trukket ud i et polariseret opløsningsmiddel

I tilfældet

                      \small G\underset{svag}{-}OH vil  \small OH^- blive trukket ud i et polariseret opløsningsmiddel


Skriv et svar til: syre.base egen-skaber

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.