Kemi

Polaritet

11. juni kl. 20:25 af Jose309 - Niveau: B-niveau

Hej,

Har koncentrationen af et stof en betydning for polariteten? Hvis vi har at gøre med 100 µg/mL phenol, 775  µg/mL toluen og 8  µg/mL antracen. Hvilken af disse stoffer er så mest polært?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni kl. 22:36 af Heptan

Polariteten af hvad? Koncentrationen har betydning for opløsningens polaritet, men ikke det enkelte molekyles polaritet.

Phenol er det mest polære enkelte molekyle af de tre. De to andre er upolære.


Svar #2
11. juni kl. 23:58 af Jose309

Hvis vi kigger på kromatografi - i dette tilfælde HPLC og har at gøre med en upolære C-18 kolonne, mens den mobile fase er methanol:vand forholdet 80:20. Hvilken af de nævnte eluenter vil passere kolonnen først? Man kigger jo på polariteten af de enkelte komponenter. Her er jeg i tvivl om koncentrationerne har nogen betydning på polariteten 


Svar #3
12. juni kl. 00:02 af Jose309

Er det bare antal C-atomer man kigger på og heraf vudere om stoffet er mest/mindre polær?


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. juni kl. 02:22 af Heptan

Nej for HPLC har koncentrationen ikke betydning for, hvilket eluent der passerer først. Så du skal bare vurdere hvilket molekyle der er mest polært. 

Der ser man på elektronegativitetsforskelle. Fx C-O er en polær binding, mens C-C er en upolær binding. C-H er rimelig upolær. Som du kan se har toluen og antracen kun upolære bindinger, så man vurderer at molekylerne overordnet er upolære.

Phenol har både polær C-O og polær O-H. Og molekylet er asymmetrisk, så der er en polær ende og en upolær ende. Vi kan sige at phenol er mere polær end toluen og antracen.

En fælde er, at et molekyle kan have polære bindinger og overordnet være upolært, hvis de canceller hinanden. Fx er CCl4 et upolært molekyle, selvom C-Cl bindingen er polær.


Svar #5
12. juni kl. 11:38 af Jose309

Kan jeg besvare spørgsmålet således:

Koncentrationerne har ikke nogen betydning for, hvilket eluent der passerer først. Der vuderes udfra hvilket molekyle der er mest polært. Her kigger man på elektronegativitetforskellen. Phenol vil eluere først, da det er mest polært. Det skyldes de funktionelle grupper (CO og OH). Dernæst vil toluen passere eftersom den har færre C-atomer end antracen. Antracen vil derfor være det sidste komponent som passere den statinære fase.


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. juni kl. 01:38 af Heptan

#5

Kan jeg besvare spørgsmålet således:

Koncentrationerne har ikke nogen betydning for, hvilket eluent der passerer først. Der vuderes udfra hvilket molekyle der er mest polært. Her kigger man på elektronegativitetforskellen. Phenol vil eluere først, da det er mest polært.

Korrekt

Det skyldes de funktionelle grupper (CO og OH).

Forkert. CO og OH udgør én funktionel gruppe. Kald dem bindinger i stedet.

Dernæst vil toluen passere eftersom den har færre C-atomer end antracen. Antracen vil derfor være det sidste komponent som passere den statinære fase.

Forkert, det er ikke en regel.


Svar #7
13. juni kl. 02:13 af Jose309

Hvordan kan jeg så forklare at toluen passere før antracen?


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. juni kl. 01:29 af Heptan

Antracen har større kontaktflade end toluen, så dispersionskræfterne er stærkere. I toluen stikker methyl ud og gør det svært at pakke molekylerne. Man kan måske sige at kontaktfladen i antracen kommer af, at der er flere C-atomer, så det er ikke helt forkert det du sagde.


Skriv et svar til: Polaritet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.