Fysik

Fotoners bevægelsesmængde

01. august 2022 af jonasmåge - Niveau: A-niveau

Hey allesammen, er der nogle der kan hjælpe mig med opgave b? Er gået helt død i den. Opgaven er vedhæftet.

Vedhæftet fil: opgave 6.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. august 2022 af Eksperimentalfysikeren

Ud fra energien kan du finde frekvensen af E=hf.

Bølgelængden får du fra fλ=c. Du bruger så bølgelængden til at finde impulsen.

Ved et centralt stød mod elektronen kastes fotonen direkte tilbage ad den vej, den kom fra. Lægger man en x-akse ind langs fotonens bane, vil dens impuls målt langs denne akse, skifte fortegn. Der ses bort fra, at impulsen bliver lidt mindre. Du benytter så impulsbevarelse til at finde elektronens impuls.

Til slut finder du farten v af v*melektron = pelektron.


Svar #2
02. august 2022 af jonasmåge

#1

Ud fra energien kan du finde frekvensen af E=hf.

Bølgelængden får du fra fλ=c. Du bruger så bølgelængden til at finde impulsen.

Ved et centralt stød mod elektronen kastes fotonen direkte tilbage ad den vej, den kom fra. Lægger man en x-akse ind langs fotonens bane, vil dens impuls målt langs denne akse, skifte fortegn. Der ses bort fra, at impulsen bliver lidt mindre. Du benytter så impulsbevarelse til at finde elektronens impuls.

Til slut finder du farten v af v*melektron = pelektron.

kan du vise mig hvordan man finder elektronens impuls? forstår det ikke helt


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. august 2022 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. august 2022 af Eksperimentalfysikeren

I a) finder du bølgelængden. Du benytter, at E = h*f, hvor E er energien, h er Plancks konstant og f er frekvensen. E og h er kendte, så du kan finde f. Så benytter du, at c = λ * f, hvor c er lysets hastighed, λ er bølgelængden og f er den frekvens, du lige har fundet. Heraf får du bølgelængden.

I b) regner du så impulsen p ud ved hjælp af den formel, der står i opgaven: p=h/λ. Når fotonen kastet direkte tilbage uden ændring af størrelsen af impulsen, ændres impulsen fra +p til -p, hvilket er en ændring på 2p. Derfor må elektronens impuls også ændres med 2p, da impulsen er bevaret.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. august 2022 af mathon

Fotonens impuls efter det lineære, centrale, elastiske stød er -p.
Grundet impulsbevarelse haves:
                                                          \small \begin{array}{lllllll} p_{elektron}=m_e\cdot v=2p_{foton}=2\cdot \frac{h}{\lambda}\\\\ v=2\cdot \frac{h}{\lambda\cdot m_e}=2\cdot \frac{6.62607\cdot 10^{-34}\frac{kg\cdot m^2}{s}}{\left ( 1.45864\cdot 10^{-7}\;\mathrm{m} \right )\cdot \left ( 9.10938\cdot 10^{-31}\;\mathrm{kg} \right )}= 9\,973.53\;\mathrm {\frac{m}{s}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. august 2022 af Geden12345 (Slettet)

Slettet

Skriv et svar til: Fotoners bevægelsesmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.