Matematik

Brøker, reducering

05. august 2022 af Jeppe123455 - Niveau: B-niveau

Hej. 

Jeg har et udtryk, som skal reduceres. Er blot stødt ind i en mur. Kan ikke gennemskue en reducering på udtrykket. Hvis det er muligt, ville step for step være foretrukket, så jeg også selv forstår hvad der sker. 

Tak på forhånd. 

Billede af opgave indsættes 

Vedhæftet fil: 15.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. august 2022 af peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. august 2022 af peter lind

Forlæng den første brøk med x-2 og den anden brøk med x+2. Derved har du fået en fælles nævner på brøkerne. Sæt dem på samme brøkstreg og reducer


Svar #3
05. august 2022 af Jeppe123455

Er det både i tæller og nævner? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. august 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \frac{2\cdot (x-2)}{(x+2)(x-2)}-\frac{x(x+2)}{(x+2)(x-2)}+\frac{8}{x^2-4}\\\\ \frac{2x-4}{x^2-4}-\frac{x^2+2x}{x^2-4}+\frac{8}{x^2-4}=\frac{2x-4-x^2-2x+8}{x^2-4}=\frac{-x^2+4}{x^2-4}=\frac{(-1)\cdot \left (x^2-4 \right )}{x^2-4}=-1 \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. august 2022 af mathon

At forlænge en brøk er at multiplicere med samme faktor i tæller og nævner.


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. august 2022 af PeterValberg

Prøv eventuelt at se denne video:    < LINK >

måske omkring 21:17 < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
07. august 2022 af Jeppe123455

Mange tak. Giver den video et kig??

Skriv et svar til: Brøker, reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.