Fysik

Idealgasligningen - stofmængde n/mol

08. september 2022 af betibet - Niveau: B-niveau
Hejsa.
Hvis man betragter idealgasligningen, hvor p er isoleret =
p = n*R*T/V med hensyn til, hvordan stofmængden har indflydelse på trykket

Passer det så, at jo flere gasmolekyler der er i en beholder, desto flere sammenstød sker der i beholderens vægge, hvilket kan resultere i en højere tryk når der er flere molekyler i beholderen?

Giver dette mening - hvis nej, kan I evt. hjælpe og forklare lidt. Vil gerne have lidt mere stof og viden omkring stofmængden n - mol i en idealgasligning.

Tak på forhånd.

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2022 af ringstedLC

Ja, dog ... sammenstød med beholderens vægge.

Mere gas i samme volume ⇒ højere tryk

Tænk på den næsten tomme lighter, der "mangler" tryk til at brænde med en ordentlig flamme.


Svar #2
08. september 2022 af betibet

Giver det mening at sige: stofmængden n som er målt i mol er 1 mol = et stor styktal, dvs. M = m/n, altså definitionen af molarmassen M udtrykker massen af et atom eller molekyler. Derfor kan man ved hjælp af molarmassen beregne stofmængden n ud.

Det er lidt ringe forklaret, men giver det mening?

Svar #3
08. september 2022 af betibet

Eller hvis man isolere n i formlen M = m/n => n = m/M, så vil man få resultat af hvad mol er




Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2022 af mathon

                   \small \begin{array}{llllll} \textup{af}&&p\cdot V=n\cdot R\cdot T\\\\&& n=\frac{p\cdot V}{R\cdot T} \end{array}


Svar #5
09. september 2022 af betibet

Det forstår jeg ikke.. Gav det jeg skrev før mening ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2022 af mathon

Man vil også finde antal gas-mol
ved at anvende
                               \small n=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}          

hvis gassen opfylder idealgasligningen.


Svar #7
09. september 2022 af betibet

Tak for det.. Et andet spørgsmål, hvis jeg skal isolere n i formlen: k = n * R * T, vil det så være ->
n = k * R * T?

Brugbart svar (1)

Svar #8
09. september 2022 af mathon

Ved konstant temperatur
gælder Boyle-Mariottes Lov
                                                 \small p\cdot V=k

hvoraf
                                                 \small \small \begin{array}{llllll} n=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}=\frac{k}{R\cdot T} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. september 2022 af ringstedLC

#7 hvis jeg skal isolere n i formlen: k = n * R * T, vil det så være ->
n = k * R * T?

Genopfrisk alm. regneregler:

\begin{align*}a &= b\cdot c\Rightarrow b=\frac{a}{c} \\k &= n\cdot R\cdot T \\ \frac{k}{R\cdot T} &= \frac{n\cdot \cancel{R}\cdot \cancel{T}}{\cancel{R}\cdot \cancel{T}} \\ n &= \frac{k}{R\cdot T} \end{align*}


Skriv et svar til: Idealgasligningen - stofmængde n/mol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.