Kemi

Transiente balancer (Regulering og styring af kemiske processer)

25. september 2022 af r1234567 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Kan nogle af jer hjælpe med hints til opg. 2-4? Opgavetekst med figur er vedhæftet. 

1) Opstil en masse- og komponentbalance for hvert af de to trin

2) Antag nu at volumenet i de to trin er konstant. Udtryk den tilbageværende 
komponent balance for tank 1 og 2 ved F0, G0, λ0, λ1, λ2, x0 samt tilstandene 
x1 og x2. 


3) Vis at komponentbalancen for tank 1 bliver en 1. ordens differentialligning på 
formen: 

dx[1]/dt + p(t)*x[1] = q(t);


og bestem udtrykkene for p(t) og q(t).

4) En forstyrrelse i forbindelse med inddampningsprocessen kunne være en 
ændring i hhv. F0, x0 eller G0. F.eks. kunne en af disse variable stige pludseligt 
med 10 % i forhold til en situation hvor system er i en stationær tilstand. 
Forklar kvalitativt hvad der ville ske med x1 i en situation hvor hver af de tre 
inputs giver denne forstyrrelse til processen. 

På forhånd tak for hjælpen!


Svar #1
25. september 2022 af r1234567

Mine noter til opg. 1. Men har svært ved at komme videre herfra

Ind = Ud;


Komponentbalance: 
F[0]*x[0] = F[1]*x[1] and F[1]*x[1] = F[2]*x[2];
  (da vi ikke mister X i dampen) 

Trin 1: 

Massebalance: 
F[0] = F[1] + G[1];
 (da damp ind = konc. ud, kan den ignoreres) 

Fra tidligere kendes: 

F[0]*x[0] = F[1] + x[1];


Som kan indsættes i massebalancen: 

F[1]*x[1]/x[0] = F[1] + G[1];


Trin 2: 

F[1]*x[1] = F[2]*x[2];


F[1] = G[2] + F[2] implies F[2]*x[2]/x[1] = G[2] + F[2];


Skriv et svar til: Transiente balancer (Regulering og styring af kemiske processer)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.