Fysik

fysik -rafioaktivitet henfald

29. september 2022 af saliey - Niveau: B-niveau

Nogen kan hjælpe? Tak på forhånd

 En prøve indeholder 16 g kalium, hvoraf 0,0118 % udgøres af den betaradioaktive isotop K-40. Halveringstiden for K-40 er 1,28 · 10^9 år.

a. Skriv henfaldsskemaet.

b. Hvor mange gram K-40 er der i prøven?

c. Hvor mange K-40 atomer er der i prøven?

d. Hvad er henfaldskonstanten?

e. Hvad er prøvens aktivitet?


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. september 2022 af Soeffi

#0.

a) K-40 kan henfalde på tre måder:
     i) beta-minus (89,28 %), 
    ii) elektronindfangning (10,72 %) og
    iii) beta-plus (0,001 %).
Beta-minus henfald: K-40 → Ca-40 + beta-minus + neutrino + gammastråling.

b) K-40 indholdet er: (0,0118 %)·(16 g) = 0,000118·16 g = 0,001888 g.

c) Antal atomer i prøven, N, er: (0,001888 g)/(40 g/mol) = (0,001888/40)·(6,022·1023 stk.) = 2,84·1019 stk.

d) Henfaldskonstanten, k, er: ln(2)/(halveringstid) = 0,693/(1,28·109 år) = 5,42·108 år-1 = 17,2 s-1

e) Aktiviteten = k·N = (17,2 s-1)·(2,84·1019 stk.) = 4,88·1020 s-1


Skriv et svar til: fysik -rafioaktivitet henfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.