Kemi

Salt i havvand

31. oktober 2022 af Skoleelev05 - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har om saltindholdet i havvand lige nu, og koncentrationen af dette i de forskellige have.

Er der nogen, som kan forklare mig hvorfor saltkoncentrationen er så høj nogen steder (fx Det Døde Hav) i forhold til andre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2022 af AngelOneOne

Hej,

De fleste have har en eller anden form for tilløb eller afløb af vand. Enten tilløb fra floder, eller tilløb/afløb til/fra andre have. Dermed påvirkes saltkoncentrationen. Hvis et (tænkt) lille hav, har tilløb fra en masse ferskvandsfloder, vil salt indholdet i havet blive mindre med tiden. Det Døde Hav, har ingen tilløb eller afløb, derfor er den eneste måde Det Døde Hav kan miste vand på, er gennem fordampning. Da vand som fordamper stort set er kemisk rent, efterlader det altså sit indhold af salt i havet. Derved stiger koncentrationen af salt i Det Døde Hav henover tid. Det spiller også en rolle for Det Dæde Havs saltkoncentration, at det modtager langt mindre regnvand (som jo er ferskvand), end det vand der fordamper.

Du kan sammenligne det lidt med to saltopløsninger der koger i hver sin beholder. Hvis du til den ene saltopløsning hele tiden sørger for at tilsætte samme mængde vand som der fordamper ved kogningen, vil saltkoncentrationen ikke stige. Hvis du til den anden saltopløsning tilsætter mindre vand end der fordamper, eller slet ikke tilsætter noget nyt vand, så vil saltkoncentrationen bare stige og stige, indtil der ikke er mere vand der kan fordampe tilbage.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
31. oktober 2022 af Skoleelev05

Tusind tak, det er en stor hjælp;)

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2022 af ringstedLC

Når vandet i Golfstrømmen kommer helt op til iskappen og overfladevandet fryser, så udfældes salten til de dybere lag og koncentrationen øges.

Læs om den såkaldte "Grønlandspumpen", der er Jordens største vandfald,  ja-, vandfald, dog et undersøisk et.


Skriv et svar til: Salt i havvand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.