Fysik

Beregn ud fra Rydbergs formel de fire tilsvarende laboratoriebølgelængder

30. november 2022 af beeboo - Niveau: B-niveau

Er der nogen der kan hjælpe mig med dette spørgsmål? Jeg forstår det overhoved ikke. 

Vedhæftet fil: rydbergsformel??.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2022 af Soeffi


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. december 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllllll} \textbf{a)}\\&\textup{Rydbergformlen}\\& \textup{for Lymannserien:}\\&&\frac{1}{\lambda_{\textup{lab}}}=&R\cdot \left ( 1-\frac{1}{n^2} \right )\qquad n=2,3,4,5....\\\\\\&& \lambda_{2\rightarrow 1}=&\frac{1}{\left ( 1.097\cdot 10^7\;\mathrm{m^{-1}}\right )\cdot \left ( 1-\frac{1}{2^2}\right )} =1.215436\cdot 10^{-7}\;\mathrm{m}=\\\\&&&121.5436\;\mathrm{nm}\\\\\\&& \lambda_{3\rightarrow 1}=&\frac{1}{\left ( 1.097\cdot 10^7\;\mathrm{m^{-1}}\right )\cdot \left ( 1-\frac{1}{3^2}\right )} =1.025524\cdot 10^{-7}\;\mathrm{m}=\\\\&&&102.5524\;\mathrm{nm}\\\\\\&& \lambda_{4\rightarrow 1}=&\frac{1}{\left ( 1.097\cdot 10^7\;\mathrm{m^{-1}}\right )\cdot \left ( 1-\frac{1}{4^2}\right )} =9.723488\cdot 10^{-8}\;\mathrm{m}=\\\\&&&97.2349\;\mathrm{nm}\\\\\\&& \lambda_{5\rightarrow 1}=&\frac{1}{\left ( 1.097\cdot 10^7\;\mathrm{m^{-1}}\right )\cdot \left ( 1-\frac{1}{5^2}\right )} =9.49559\cdot 10^{-8}\;\mathrm{m}=\\\\&&&94.9559\;\mathrm{nm} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll}&\textup{Beregning af }z\\&& \begin{array}{|c|c|c|c|c|} \hline \textup{linje}&\textup{Ly }\textup{alpha}&\textup{Ly }\textup{beta}&\textup{Ly }\textup{gamma}&\textup{Ly }\textup{delta}\\ \hline z=\frac{\lambda_{obs}-\lambda_{lab}}{\lambda_{lab}}&0.20&0.20&0.20&0.20\\ \hline \end{array} \end{array}

                                  \small \begin{array}{llllll}&\textup{Beregning af }z\\&& \begin{array}{|c|c|c|c|c|} \hline \textup{linje}&\textup{Ly }\textup{alpha}&\textup{Ly }\textup{beta}&\textup{Ly }\textup{gamma}&\textup{Ly }\textup{delta}\\ \hline z=\frac{\lambda_{obs}-\lambda_{lab}}{\lambda_{lab}}&0.20&0.20&0.20&0.20\\ \hline \end{array} \\\\&& z_{\textup{middel}}=0.2 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2022 af mathon

#3 korrigeret:

\small \small \begin{array}{llllll}\textbf{b)}\\&\textup{Beregning af }z\\&& \begin{array}{|c|c|c|c|c|} \hline \textup{linje}&\textup{Ly }\textup{alpha}&\textup{Ly }\textup{beta}&\textup{Ly }\textup{gamma}&\textup{Ly }\textup{delta}\\ \hline z=\frac{\lambda_{obs}-\lambda_{lab}}{\lambda_{lab}}&0.199570&0.200362&0.199158&0.200557\\ \hline \end{array} \\\\&& z_ {\textup{gennemsnit}}=0.199912\approx 0.1999 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \textbf{c)}\\& \frac{v}{c}=\frac{\left ( z+1 \right )^2-1}{\left( z+1 \right )^2+1}\\\\& v=\frac{\left ( z+1 \right )^2-1}{\left( z+1 \right )^2+1}\cdot c=\frac{\left (0.1999 +1\right )^2-1}{\left( 0.1999+1 \right )^2+1}\cdot\left ( 2.99792\cdot 10^8\;\mathrm{\frac{m}{s}} \right )&=&5.404\cdot 10^7\;\mathrm{\frac{m}{s}}\\\\\\& \frac{v}{c}=z\\\\& v=z\cdot c=\left ( 0.1999 \right )\cdot \left (2.99792\cdot 10^8\;\mathrm{\frac{m}{s}} \right )&=&5.993\cdot 10^7\;\mathrm{\frac{m}{s}} \end{array}


Skriv et svar til: Beregn ud fra Rydbergs formel de fire tilsvarende laboratoriebølgelængder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.