Matematik

Moms på varer

03. december 2022 af Løvemand2300 - Niveau: 7. klasse

Hej 

Har svært ved følgende tre opgaver: 

Når du køber en varer i en butik, er momsen indregnet.
En vare til 50 kr. uden moms vil i butikken koste 50 kr. + 25 % af 50 kr. = 62,50 kr.

A. En vare i en butik koster 540 kr. Opstil en ligning til beregning af prisen uden moms.

B. En vare koster x kroner uden moms. Hvad er prisen med moms?

C. Du har fået en jakke i gave, hvor der lå en seddel, at momsen udgør 480 kr.
Opstil et udtryk til beregning af prisen med moms.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2022 af ringstedLC

A. 

Brug eksemplet som udgangspunkt:

\begin{align*} 50\,\textup{kr.}+25\%\,\textup{af\,}50\,\textup{kr.} &= 62.50\,\textup{kr.} \\ 50\,\textup{kr.}+0.25\cdot 50\,\textup{kr.} &= 62.50\,\textup{kr.} \\ 50\,\textup{kr.}+12.50\,\textup{kr.} &= 62.50\,\textup{kr.} \\\\ x+25\%\,\textup{af\,}x &= 540 \\ 1\,x+0.25\, x &= 540 \\ x &= ...\,\textup{kr.} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. december 2022 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \textbf{Forholdstal:}\\&& \begin{array}{llr} \textup{Salgspris uden moms:}&&100\\\textup{Moms:}&&25\\ \textup{Salgspris med moms:}&&125 \end{array}\\\\ \textbf{Forkortet:}\\&& \begin{array}{llr} \textup{Salgspris uden moms:}&&4\\\textup{Moms:}&&1\\ \textup{Salgspris med moms:}&&5 \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2022 af mathon

\begin{array}{llllll}\textbf{A.} \begin{array}{lllr}&& S_{exc}=&&\left(540\;\mathrm{kr} \right )\cdot \frac{4}{5}\\\\\\ \textbf{B.}\\&& S_{inc}=&&x\cdot \frac{5}{4}\\\\\\ \textbf{C.}\\&& S_{inc}=&&\left(480\;\mathrm{kr} \right )\cdot 5 \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. december 2022 af mathon

                                  \small \begin{array}{llllllll} \textbf{A.}\\& S_{exc}=&\left ( 540\;\mathrm{kr} \right )\cdot \frac{4}{5}&=&\\\\\\ \textbf{B.}\\& S_{inc}=&x\cdot \frac{5}{4}&=&\\\\\\ \textbf{C.}\\& S_{inc}=&\left ( 480\;\mathrm{kr} \right )\cdot 5&=& \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2022 af PeterValberg

Se eventuelt denne video om grundlæggende procentregning

< LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Moms på varer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.