Fysik

Hjælp

31. januar kl. 13:25 af Moehy - Niveau: B-niveau

Skal jeg bruge formlen: p = F/A ???


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. januar kl. 13:36 af mathon

Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. januar kl. 20:38 af Mark12345678

#1
Ja.

Der er to radius, skal jeg plus dem sammen eller trække fra. Arealet gør mig forvirrende :(

Brugbart svar (1)

Svar #3
01. februar kl. 09:25 af mathon


Brugbart svar (2)

Svar #4
01. februar kl. 09:32 af mathon

\small \small \begin{array}{llllllll} \textbf{a)}\\&\textup{Tryk:}&p=\frac{F_1}{a_1}=\frac{40\;\mathrm{N}}{\pi\cdot \left ( 0.015\;\mathrm{m} \right )^2}=56\,588.4\;\mathrm{Pa}&=&56.59\;\mathrm{kPa} \end{array}


Brugbart svar (2)

Svar #5
01. februar kl. 09:37 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llllllll} \textbf{b)}\\&\textup{Kraft:}&F_2=p\cdot a_2=\left ( 56\,588.4\;\mathrm{\frac{N}{m^2}} \right )\cdot \left ( \pi\cdot \left (0.045\;\mathrm{m} \right ) ^2\right )&=&360\;\mathrm{N} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. februar kl. 23:09 af ringstedLC

#2: Når stempel 1 fastholdes er dets radius r1 underordnet.

\begin{align*} p &= \frac{F}{A}=\frac{F_2}{A_2}=\frac{F_2}{\pi\cdot{r_2}^2} \end{align*}

Trykket dannes fordi stempel 1 fastholdes, ellers ville stempel 1 flytte sig og trykket være "normalt".


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. februar kl. 23:09 af ringstedLC

De to stemplers forskellige radier (kan) benyttes som en gearing af kraftoverførslen fra stempel2 til stempel1:

\begin{align*} 4.5\,\textup{cm} &= 3\cdot 1.5\,\textup{cm} \\ r_1 &={\color{Red} 3}\cdot r_2\Rightarrow &\frac{F_2}{F_1} &= \frac{40\,\textup{N}}{360\,\textup{N}}=\frac{1}{9}=\frac{1}{{\color{Red} 3}^2} \\ &&\frac{F_2}{F_1} &= \frac{p\cdot \pi\cdot {r_2}^2}{p\cdot \pi\cdot {r_1}^2} =\frac{{r_2}^2}{{r_1}^2} \end{align*}

Når der trykkes med 40 N på det lille stempel fås der 360 N på det store stempel.

"Prisen" er, at:

\begin{align*} W=E &= F\cdot s &&,\;(\textup{Arbejde/energi er kraft gange distance}) \\ F &= \frac{E}{s} \\ \Rightarrow \frac{F_2}{F_1} &= \frac{\frac{E_2}{s_2}}{\frac{E_1}{s_1}}=\frac{s_1}{s_2} \;,\;E_2=E_1 &&,\;(\textup{energibevarelse}) \\ \frac{s_1}{s_2} &= \frac{1}{9}\Rightarrow s_1=\tfrac{1}{9}\,s_2 \end{align*}

9 centimeters bevægelse af det lille stempel giver altså kun 1 centimeter på det store stempel.


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. februar kl. 23:09 af ringstedLC

Princippet benyttes fx i en donkraft som denne, hvor stangen skal trykkes mange nedad for at få løftesadlen til at løfte en bil, der skal have skiftet et hjul.

Til gengæld kan selv et barn så overgå den tyngdekraft som virker på bilen.


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.