Kemi

Michaelis-Menten-graf

09. februar 2023 af rycdi - Niveau: A-niveau

Vedlagte figur viser en Michaelis-Menten-graf for et enzym. 

Hvordan kan man vha. figuren afgør om kanelsyre kompetitivt eller non-kompetitivt hæmmer enzymet?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2023 af inaktiv

Din figur er ikke blevet vedlagt.

Ved kompetitiv hæmning ændres Vmax ikke og grunden til det er at der her er en konkurrence om at binde til det aktive site. Derfor kan der tilsættes mere substrat for at nå Vmax, idet mængden af substratmolekyler er langt højere ved Vmax ift. den kompetitive inhibitor. Det vil sige at hvis der er tilstrækkeligt meget [S], vil kompetitive hæmmere ikke have en betydning for Vmax og kun Vmax. Man kan altså modvirke den betydning som inhibitoren egentligt normalt ville have. Men KM bliver også øget, fordi konkurrencen for at binde til det aktive site som sagt forårsager et større behov for [S] og dermed også for at nå det halve af Vmax.

Derimod ved non-kompetitiv inhibition, så bliver Vmax mindre, da inhibitoren påvirker enzymet uanset hvad, idet den enten binder i det aktive eller et allosterisk site. Bindingen til et allosterisk site ændrer enzymets struktur og form, som altså også ændrer strukturen af det aktive site. Strukturændringen i det aktive site gør det mere besværligt for substrat at binde. KM bliver dog ikke ændret, selvom Michaeliskonstanten siger noget om hvor let et enzym har ved at binde med substratet, idet det kun gælder aktive enzymer. Det vil sige der ikke tages højde for en del af enzymerne der egentlig er til stede, men som er inaktive. Dermed ændres KM fordi den oprindelige Vmax ikke opnås, da det ikke kan lade sig gøre at opnå samme Vmax som uden inhibitoren.

Håber det hjælper ellers så sig til :)


Svar #2
09. februar 2023 af rycdi

Figuren er hermed vedlagt. Beklager

Vedhæftet fil:Screenshot_3.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2023 af inaktiv

Hvad synes du selv grafen viser?


Svar #4
09. februar 2023 af rycdi

Jeg føler hastigheden stiger, men koncentration ikke stiger særlig meget bortset fra til sidst når den flader ud? Er det lidt rigtigt?
Jeg kan ikke rigtig se om vmax eller KM ændrer sig eller ej når jeg ikke kan se en forskrift.

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. februar 2023 af Heptan


Skriv et svar til: Michaelis-Menten-graf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.