Fysik

beregning af lydhastighed

09. februar 2023 af SkolleNørd - Niveau: C-niveau

Hej

Kan en hjælpe mig med at forklare hvordan man regner disse opgaver ud:

Beregn bølgelængden i vakuum for de elektronmagnetiske bølger, der har frekvensen:

1) 1 MHz (106 Hz)

2) GHz (10^9 Hz)

3) 1 THz (10^12 Hz)

4) 1 PHz (10^15 Hz)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2023 af peter lind

Brug frekvens*bølgelængde = lyshastighed


Svar #2
09. februar 2023 af SkolleNørd

#1

Brug frekvens*bølgelængde = lyshastighed

Jeg skal beregne bølgelængden, ikke lydhastigheden.

For det andet er det krevet i nogle forskellige G-et eller andet..


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2023 af peter lind

Du kan slå lyshastigheden op i en tabel eller bog. Dermed får du en ligning med en ubekendt nemlig bølgelængden


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. februar 2023 af Eksperimentalfysikeren

Det har intet at gøre med lydhastigheden, men lyshastigheden.

#1 har ret i, at det er denne formel, du skal bruge. Du skal isolere bølgelængden, så du får den udtrykt ved lyshastigheden og frekvensen.

Du må komme nærmere ind på "nogle forskellige G-et eller andet."


Svar #5
09. februar 2023 af SkolleNørd

#4

Det har intet at gøre med lydhastigheden, men lyshastigheden.

#1 har ret i, at det er denne formel, du skal bruge. Du skal isolere bølgelængden, så du får den udtrykt ved lyshastigheden og frekvensen.

Du må komme nærmere ind på "nogle forskellige G-et eller andet."

Jeg taler om GHz, PHz, THz og MHz, kender ikke forskellene.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2023 af OliverHviid

Det er SI-præfikser. Se følgende link: https://da.wikipedia.org/wiki/SI-pr%C3%A6fiks

Der kan du se at "G" er giga, dvs. 109 altså en milliard, "T" er tera, dvs. 1012 altså en billion osv.

Alle de andre står også inde på siden.


Svar #7
09. februar 2023 af SkolleNørd

#6

Det er SI-præfikser. Se følgende link: https://da.wikipedia.org/wiki/SI-pr%C3%A6fiks

Der kan du se at "G" er giga, dvs. 109 altså en milliard, "T" er tera, dvs. 1012 altså en billion osv.

Alle de andre står også inde på siden.

Kan jeg få eksempel på hvordan du regner en af dem ud og derefter slev præøve?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. februar 2023 af OliverHviid

Okay, jeg kan tage den første, og så kan du selv prøve resten. Vi skal udregne bølgelængden for den elektromagnetiske bølge med frekvensen 1 MHz (106 Hz) som altså betyder 1 million Hz. Vi bruger formlen: c= λ*f og isolerer λ som er bølgelængden. Vi får: λ= c/f. Nu indsætter vi vores værdier c= 3*108 m/s og f= 106 Hz og får: λ= 3*108m/s / 106 Hz= 3*102 m = 300 m.


Skriv et svar til: beregning af lydhastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.