Fysik

Længdebølger?

11. februar 2023 af SkolleNørd - Niveau: C-niveau
Hej

Jeg ved ikke om min forklaring på det nedsteående spørgesmål (Hvad kan man konkludere om v's afhængighed af f og lambda?)

Er der nogle, som kan forklare mig omkring havd der er forkert i min forklaring og hvorfor?

Hav en god aften!

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2023 af jl9

Ville det være rimeligt at antage at udbredelseshastigheden er konstant, så f og lambda er omvendt propertionale?


Svar #2
12. februar 2023 af SkolleNørd

Hvad betyder de sidste to ord?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2023 af ringstedLC

At to størrelser er ligefrem proportionale vil sige, at der mellem dem, er et konstant forhold:

\begin{align*}\textup{Forhold}=a &= \frac{y}{x} \\ y &= a\cdot x \end{align*}

Det betyder, at y vokser med a · x, når x vokser. Og tilsvarende; y aftager med a · xnår x aftager. Dette er kendt som den lineære sammenhæng/funktion.

 At to størrelser er omvendt proportionale vil sige, at de giver et konstant produkt:

\begin{align*}a &= y\cdot x \\ y &= a\cdot \frac{1}{x}=\frac{a}{x} \end{align*}

Det betyder, at y aftager med a / x, når x vokser.  Og tilsvarende; y vokser med a / x, når x aftager.

Eksempler:

\begin{align*} v &= \lambda \cdot f \\\lambda &= \frac{v}{f} \\f &= \frac{v}{\lambda } \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2023 af ringstedLC


Svar #5
13. februar 2023 af SkolleNørd

#4

Brug iøvrigt "SP anbefaler" med sider fra "Kompendier" fx

https://www.studieportalen.dk/kompendier/fysik/boelger/svingninger

og https://www.studieportalen.dk/kompendier/fysik/boelger/boelgelaengde

og undlad at oprette det samme spørgsmål flere gange:

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2065348

Tak, men kan det bruges som svar til det spørgsmål?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. februar 2023 af ringstedLC

Jeg ved ikke hvilket spørgsmål, du mener. Referer til andre svar ved at angive fx #3.


Svar #7
13. februar 2023 af SkolleNørd

#6
Jeg ved ikke hvilket spørgsmål, du mener. Referer til andre svar ved at angive fx #3.
Jeg taler om #0

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. februar 2023 af ringstedLC

Ja. I det link står der bla. at: "Frekvens er omvendt proportional med bølgelængden, hvilket betyder at jo højere bølgelængden bliver, desto lavere bliver frekvensen og omvendt."

Og derfor fik du svaret #1 og eksemplerne i #3.


Skriv et svar til: Længdebølger?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.