Matematik

Find a ud fra funktion og toppunkt

12. marts 2023 af hjælptilskolee - Niveau: C-niveau

Hej, nogle der kan hjælpe med denne opgave?

En funktion f er givet ved: f(x)=a*x^2-4x-10

Grafen for f er en parabel, som har toppunkt i T(-2,-6)

Bestem konstanten a.


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. marts 2023 af StoreNord

I ligningen    a*x^2-4x-10 = -6    skal du indlætte Toppunktets  x-værdi 2 steder for x.
Derefter skal du løse ligningen med hensyn til a.


Svar #2
12. marts 2023 af hjælptilskolee

#1

I ligningen    a*x^2-4x-10 = -6    skal du indlætte Toppunktets  x-værdi 2 steder for x.
Derefter skal du løse ligningen med hensyn til a.

altså så den kommer til at hedde således; -6=a*(-2)^2-4*(-2)-10. hvad skal jeg så, bare regne det sammen eller?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. marts 2023 af jl9

#2

altså så den kommer til at hedde således; -6=a*(-2)^2-4*(-2)-10. hvad skal jeg så, bare regne det sammen eller?

Ja sådan skal ligningen opstilles. Man skal isolere konstanten a i ligningen for at bestemme a. Jeg ville starte med at forkorte (-2)^2 og -4*(-2), og derefter plus/minus og dividere på hver side af lighedstegnet indtil a står alene.


Svar #4
12. marts 2023 af hjælptilskolee

kan sagtens se meningen, men ved bare ikke hvordan jeg skal gøre helt præcist. Kan du prøve at vise hvordan. Jeg tænker umiddelbart at når (-2)^2 regnes ud får man 4, men det minuses jo med 4 bagefter så der er 0. og så skal det ganges med (-2)-10, det er noget rodet synes jeg


Svar #5
12. marts 2023 af hjælptilskolee

#3

#2

altså så den kommer til at hedde således; -6=a*(-2)^2-4*(-2)-10. hvad skal jeg så, bare regne det sammen eller?

Ja sådan skal ligningen opstilles. Man skal isolere konstanten a i ligningen for at bestemme a. Jeg ville starte med at forkorte (-2)^2 og -4*(-2), og derefter plus/minus og dividere på hver side af lighedstegnet indtil a står alene.

kan sagtens se meningen, men ved bare ikke hvordan jeg skal gøre helt præcist. Kan du prøve at vise hvordan. Jeg tænker umiddelbart at når (-2)^2 regnes ud får man 4, men det minuses jo med 4 bagefter så der er 0. og så skal det ganges med (-2)-10, det er noget rodet synes jeg


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. marts 2023 af StoreNord

-6=a*(-2)^2-4*(-2)-10
Det gult markerede skal reduceres til et tal gange a, og det rødt markerede skal reducerede skal reduceres til en tal.
Hvordan ser det så ud ?


Svar #7
12. marts 2023 af hjælptilskolee

#6

-6=a*(-2)^2-4*(-2)-10
Det gult markerede skal reduceres til et tal gange a, og det rødt markerede skal reducerede skal reduceres til en tal.
Hvordan ser det så ud ?

-6=a4-18


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. marts 2023 af StoreNord

Så lægger du 18 til på begge sider.

Derefter dividerer du med 4 på begge sider.


Svar #9
12. marts 2023 af hjælptilskolee

#8

Så lægger du 18 til på begge sider.

så får vi 12=a4


Svar #10
12. marts 2023 af hjælptilskolee

så ikke der skulle divideres, men når vi gør det får vi 3=1


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. marts 2023 af StoreNord

Derefter dividerer du med 4 på begge sider.


Svar #12
12. marts 2023 af hjælptilskolee

#11

Derefter dividerer du med 4 på begge sider.

3=1???


Brugbart svar (1)

Svar #13
12. marts 2023 af StoreNord

12=a*4              Divider begge sider med 4.


Brugbart svar (1)

Svar #14
12. marts 2023 af jl9

Hov, der var et minus foran. Så:

-4*(-2)-10 = 8-10 = -2


Svar #15
12. marts 2023 af hjælptilskolee

#13

12=a*4              Divider begge sider med 4.

har jeg gjort? så får jeg 3=1a


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. marts 2023 af StoreNord

Et-tallet kan du smide væk, det har ingen betydning.


Brugbart svar (0)

Svar #17
12. marts 2023 af jl9

-6 = a*(-2)^2-4*(-2)-10

bliver til

-6 = 4a-2

Plus med 2 og bagefter divider med 4 på begge sider


Svar #18
12. marts 2023 af hjælptilskolee

#16

Et-tallet kan du smide væk, det har ingen betydning.

så 3=a?


Brugbart svar (0)

Svar #19
12. marts 2023 af StoreNord

-


Brugbart svar (0)

Svar #20
12. marts 2023 af StoreNord


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.