Kemi

ligevægtskonstant for H2CCO3

11. august kl. 16:31 af medstuderende - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

jeg har virkelig svært ved at finde ud af hvilke formel jeg skal bruge til beregning af denne opgave. jeg håber der er en venlig sjæl der kan give nogle god råd og hjælpe :) 

Angiv ligevægtkonstanten Ka1 for H2CO3 i en vandig opløsning indeholdende 0,15 M NaCl ved en temperatur på 20 °C, når opløsningen er mættet med CO 2 ved et partialtryk på 15 kPa og har et pH = 4,36

jeg ved at koncentrationen af CO2 i en mættet opløsning er, 2,6 k'/ (MPa*L/mol) ved 20 grader 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. august kl. 11:13 af mathon

De 0.15 M NaCl's indflydelse skønnes minimal dvs. beregningsmæssigt uden betydning.

.

\small \small \begin{array}{lllllll} \textup{Beregning af ligev\ae gts-}\\ \textup{konstanten }K_a.\\ H_2CO_3\textup{ er en svag}\\ \textup{syre, hvorfor}\\&& pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_a-\log\left(\left [ H_2CO_3 \right ]\right) \right )\\&\Updownarrow\\&& pK_a=2pH+\log(\left [ CO_2 \right ])\\\\\\&& \left [ CO_2 \right ]=\frac{V\cdot \varrho }{M\cdot V}=\varrho \cdot \frac{1}{M}=\frac{p_{partial}\cdot M}{R\cdot T}\cdot \frac{1}{M}=\frac{p_{partial}}{R\cdot T}=\\\\&&\frac{15\cdot 10^3\;Pa}{\left ( 8.31\;\frac{J}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( 293\;K \right )}=\frac{15000\;\frac{J}{m^3}}{2434.83\;\frac{J}{mol}}=6.16\;\frac{mol}{m^3}=0.00616\;\frac{mol}{L}=0.00616\;M\\\\ \textup{hvoraf:}\\&& pK_a=2\cdot 4.36+\log\left (0.00616 \right )=6.5\\\\&& K_a=10^{-pK_a}\;M=10^{-6.5}\;M=3.2\cdot 10^{-7}\;M=0.32\;\mu M \end{array}


Skriv et svar til: ligevægtskonstant for H2CCO3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.