Kemi

Termodynamik

21. september kl. 11:14 af Erzascarlet - Niveau: A-niveau

Hvordan løses det?
Aluminium findes i åre typisk af aluminium oxid, Al2O3, som kan frisættes som rent metal via følgende reaktion i en højovn;
Al2O3(3)+3C(s,grafit)->2Al(s)+3CO2(g)
Beregn ΔG°, ΔH° og ΔS° for reaktionen ved en temperatur på 298 K ud fra tabelopslag.
a) Er reaktionen spontan ved 298 K?
Er reaktionen endotherm eller exotherm ved 298 K?
c) Redegør for, hvorfor man vil forvente at ΔS° > 0 for denne reaktion.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september kl. 11:21 af Moderatoren

Hvad er du i tvivl om? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september kl. 11:41 af Moderatoren

Prøv at skrive sammen med denne bruger med samme opgave:
https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2076998


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september kl. 14:02 af Sveppalyf

Ved 298K:

ΔGo = 2 * 0 kJ/mol + 3 * (-394,4 kJ/mol) - ( (-1582,3 kJ/mol) + 3 * 0 kJ/mol ) = 399,1 kJ/mol

ΔHo =  2 * 0 kJ/mol + 3 * (-393,5 kJ/mol) - ( (-1675,7 kJ/mol) + 3 * 0 kJ/mol ) = 495,2 kJ/mol

ΔSo =  2 * 28,3 J/(K*mol) + 3 * 213,8 J/(K*mol) - ( 50,9 J/(K*mol) + 3 * 5,7 J/(K*mol) ) = 630,0 J/(K*mol)

a) Vi har at ved 298K er ΔGo positiv. Dette betyder at ved T = 298K og standardbetingelser (dvs. p = 1 bar) er reaktionen IKKE spontan.

b) Vi har at ved 298K er ΔHo positiv. Dette betyder at ved T = 298K og standardbetingelser (dvs. p = 1 bar) er reaktionen endotherm.

c) Vi har 1 + 3 = 4 mol faste stoffer på venstresiden. På højresiden har vi 2 mol fast stof samt 3 mol gas. Reaktionen fører altså til mere uorden og dermed større entropi, altså er ΔS positiv.


Svar #4
21. september kl. 15:20 af Erzascarlet

Er det ikke ΔS°=(ΔH°-ΔG°)/T ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september kl. 15:46 af Sveppalyf

Der står at man skal beregne de tre størrelser "ud fra tabelopslag". I de foregående opgaver blev man direkte bedt om at beregne ΔS ud fra de to andre, så der brugte vi den formel.


Svar #6
21. september kl. 15:55 af Erzascarlet

Hvor fandt du tallene fra?


Svar #7
21. september kl. 15:55 af Erzascarlet

Hvilken formel bruger man så for den?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. september kl. 16:02 af Sveppalyf

Tabelværdierne har jeg herfra:

https://www.engineeringtoolbox.com/standard-state-enthalpy-formation-definition-value-Gibbs-free-energy-entropy-molar-heat-capacity-d_1978.html

Jeg har bare beregnet ΔSo på samme måde som de to andre:

ΔSo = Σ(ΔSo for produkterne) - Σ(ΔSo for reaktanterne.) 


Svar #9
21. september kl. 16:05 af Erzascarlet

Jeg har fået det til 731,33?

Ud fra de her værdier:

51.0 kJ/mol og 5,69 kJ/mol og 28,3 kJ/mol og 213,6 kJ/mol


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. september kl. 16:13 af Sveppalyf

Med dine tal:

ΔSo =  2 * 28,3 J/(K*mol) + 3 * 213,6 J/(K*mol) - ( 51,0 J/(K*mol) + 3 * 5,69 J/(K*mol) ) = 629,3 J/(K*mol)

Enheden er J/(K*mol).


Skriv et svar til: Termodynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.