Kemi

termodynamik

21. september kl. 17:43 af larasen - Niveau: A-niveau

Hej, nu har jeg lavet alle spørgsmålene, men jeg bliver itvivl for der står i opgvae c at ΔS° > 0 men jeg får den til mindre end nul, har jeg lavet noget forkert?


Al2O3(s) + 3C(s, grafit) -> 2Al(s) + 3CO2(g) 


1. Beregning af ΔG°, ΔH° og ΔS°:
De nødvendige termodynamiske data findes fra tabelopslaget i bogen. 
reaktionsligningen bruges til at beregne ΔH° og ΔG°:


ΔH° = ΣΔH°(produkter) - ΣΔH°(reaktanter)
ΔH° = [2 * 0 kJ/mol + 3 * (-394 kJ/mol)] - [-1669,8 kJ/mol + 3 * 0 kJ/mol]
ΔH° = 487,8 kJ/mol


ΔG° = ΣΔG°(produkter) - ΣΔG°(reaktanter)
ΔG° = [2 * 0 kJ/mol + 3 * (-394,4 kJ/mol)] - [-15767,4 kJ/mol + 3 * 0 kJ/mol]
ΔG° = 14584,2 kJ/mol


Nu kan vi beregne ΔS° ved hjælp af følgende ligning:
ΔS° = (ΔH° - ΔG°) / T
ΔS° = (491,8 kJ/mol - 14584,2 kJ/mol) / 298 K
ΔS° = -47,2899329 J/(mol·K)


2. a) Er reaktionen spontan ved 298 K?
For en reaktion ved konstant temperatur og tryk er reaktionen spontan, hvis ΔG° er negativ. I dette tilfælde er ΔG° = 14584,2 kJ/mol, hvilket er positivt, så reaktionen er ikke spontan ved 298 K.


b) Er reaktionen endotherm eller exotherm ved 298 K?
En reaktion er endoterm, hvis ΔH° er positiv, og exoterm, hvis ΔH° er negativ. I dette tilfælde er ΔH° = 487,8 kJ/mol, hvilket er positivt, så reaktionen er endoterm ved 298 K.


c) Redegør for, hvorfor man ville forvente, at ΔS° > 0 for denne reaktion.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. september kl. 17:53 af Sveppalyf

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2077005

Du har vist fået et ciffer for meget med i ΔG-værdien for Al2O3.


Svar #2
21. september kl. 20:24 af larasen

mange tak 


Skriv et svar til: termodynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.