Fysik

Temperaturen og trykket

14. november 2023 af SimonLGS - Niveau: A-niveau

Der er nogen der kan hjælp med opgave c


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2023 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis vi antager at gassen er en ideal gas samt at der ikke sker nogen varmeudveksling mellem gassen og omgivelserne under processen, så kan vi anvende adiabatligningen. Denne kan udtrykkes på forskellige måder:

pVγ = konstant

p1-γTγ = anden konstant

TVγ-1 = tredje konstant

Vi ved noget om rumfanget V. For at finde trykket p kan vi anvende den første version af adiabatligningen. Denne giver os at sammenhængen mellem tryk og volumen ved start (p0 og V0) og tryk og volumen ved slut (p1 og V1) er

p0V0γ = p1V1γ  <=>

p1 = p0(V0/V1)γ

Med tal indsat

p1 = 4000 bar * (55m/275m)1,35 = 455 bar

På samme måde kan vi finde sluttemperaturen ved at anvende den tredje version af adiabatligningen:

T0V0γ-1 = T1V1γ-1  <=>

T1 = T0(V0/V1)γ-1

Med tal indsat

T1 = (2400 + 273 K) * (55m/275m)1,35-1 = 1522 K = 1249 oC


Svar #2
14. november 2023 af SimonLGS

mange tak.


Skriv et svar til: Temperaturen og trykket

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.