Kemi

Spændingsrækken

24. november 2023 af Zephyrine - Niveau: C-niveau

Jeg ser en video om spændingsrækken.

Der vises et eksempel, hvor man ser nogle zinkplader der er sat på skibets nederste del som er lavet af jern. På den måde kan der skal en redoxreaktion mellem de to metaller, for at forhindre de ødelæggelser som oxygens reaktion med jern kan have. 

Mit spørgsmål er: Hvis Zink er mere reaktivt, hvorfor vil det ikke reagere med luftens oxygen ligesom jern (og hvorfor ikke i højere grad, hvis det er mere reaktivt) og dermed blive til zinkioner?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. november 2023 af Rumballsm

Meget godt spørgsmål det det virker yderst kontraintuitivt at et lag af zink (med meget større villighed til at afgive elektroner end jern) ville virke beskyttende overfor rust.

Svaret er, at zink reagere med vand eller oxygen til at danne zinkoxid. Det sker relativt hurtigt, men zinkoxid er yderst dårligt opløseligt i vand og derfor ligger det sig som et MEGET tyndt lag på overfladen som virker som et skjold overfor oxidation af metallerne der ligger under (både resten af zinket og jernet) dermed er det yderst modstandsdygtigt overfor rust.

Det er det samme princip når man galvanisere forskellige metaller eller legeringer af metaller. Det er altså en form for rustbeskyttelse.

Et andet eksempel kan være aluminium som er langt mere villig til at afgive elektroner end både jern og zink, men aluminiumsfolie ruster jo ikke? - igen fordi der bliver dannet et endnu tyndere (men meget beskyttende) lag af aluminiumoxid som holder resten af aluminiummen fra at ruste.


Svar #2
25. november 2023 af Zephyrine

Spændende, tak for svar! 


Skriv et svar til: Spændingsrækken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.