Matematik

Differentiel regning med f'(x)

07. december 2023 af hejhej0613 - Niveau: B-niveau

Hej er der en som kan hjælpe med den opgave?

opgaven er vedhæftet 

Vedhæftet fil: 1993130.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2023 af MentorMath

Hej,

Er det både a) og b)?


Svar #2
07. december 2023 af hejhej0613

ja


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2023 af MentorMath

Forklaring til a) :)

Vedhæftet bilag.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2023 af MentorMath

b) 

Vedhæftet bilag.

Hvis det du stadig har spørgsmål, må du endelig skrive igen.


Svar #5
07. december 2023 af hejhej0613

forstår ikke opgave ikke opgave a, hvorfor man ikke differentiere det markeret som jeg har vedhæftet


Svar #6
07. december 2023 af hejhej0613

Og hvor forsvinder den ene e^x-4 hen i det som er vedhæftet?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. december 2023 af MentorMath

#5

Hej igen - ex-4 er differentieret (der hvor vi har brugt kædereglen). I netop dette tilfælde har funktionen ex-4 sig selv som afledede. Altså er (ex-4)' = ex-4.


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. december 2023 af MentorMath

#6

Der bliver ikke "fjernet" et ex-4 i udtrykket, selvom det ser sådan ud. 

Idet faktoren ex-4 indgår i begge led, kan vi sætte ex-4 udenfor en parentes (vi siger også, at vi faktoriserer udtrykket). 

Det bliver forklaret i denne video: https://www.youtube.com/watch?v=F6gO-N7LJ5c.

Håber det giver mening nu?


Svar #9
07. december 2023 af hejhej0613

nårhhhh forstår nu, havde undset det med parantesen tak !!!


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. december 2023 af MentorMath

#5 

Kan godt være, at jeg misforstod dit spørgsmål. Hvis spørgsmålet går på, hvorfor vi ikke differentierer (x- x2) i andet led i udtrykket, er det fordi vi har to funktioner ganget med hinanden. Når vi skal differentierer et udtryk, hvori der indgår to funktioner ganget sammen, kan vi ikke differentiere "hver for sig" som vi normalt gør. Her skal vi i stedet bruge reglen, der siger:

For en funktion h(x) = f(x)·g(x) er den afledede til h, h'(x), givet ved h '(x) = f '(x)·g(x) + f(x)·g '(x).


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. december 2023 af MentorMath

#9

Selv tak! Godt at høre, at det giver mening nu:)


Skriv et svar til: Differentiel regning med f'(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.