Kemi

hjælp med kemi

03. februar kl. 10:32 af EllaS31 - Niveau: C-niveau

hjælp med de her to opgaver: 

opgave 1

almunium kan også reagere med dioxygen. Hvor meget Al2O3 kan dannes af 50 g aluminium og overskud af dioxygen?

opgave 2

Man blander 30 g kobber med 40 g dibrom, og følgende reaktion sker:
Cu(s)+Br2(l)→CuBr2(s)
a) Hvilket grundstof er den begrænsende faktor?

b) Hvor meget kobber(II)bromid dannes?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar kl. 11:03 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll}\textbf{Opg 1}\\&& 4\,Al\;+\;3\,O_2\;\longrightarrow\;2\,Al_2O_3 \\\\&\textup{Reaktionsforhold:}\\&&Al:Al_2O_3=4:2=2:1\\\\& \mathrm{Antal \; mol \; Al}\textup{:}\\&&n_{\mathrm{Al_2O_3}}=\frac{50\;\mathrm{g}}{26.982\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}=1.853\;\mathrm{mol}\\\\& \textup{Antal gram } \mathrm{Al_2O_3}\textup{:}\\&&m_{Al_2O_3}=\frac{1.853\;\mathrm{mol}}{2}\cdot \left ( 101.960\;\mathrm{\frac{g}{mol}} \right )=94.47\;\mathrm{g} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar kl. 11:43 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllr}\textbf{Opg 2}\\&&&\textup{Reaktionsforhold:}\\&&& Cu:Br_2=1:1\\\\& \textbf{a)}\\&&&n_{Cu}=\frac{30\;\mathrm{g}}{63.546\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}&=&0.4721\;\mathrm{mol}\\\\&&& n_{Br_2}=\frac{40\;\mathrm{g}}{2\cdot \left (79.904 \;\mathrm{\frac{g}{mol}} \right )}&=&0.2503\;\mathrm{mol}\\\\\\&&&\textup{hvoraf ses, at grundstoffet Br}\\&&&\textup{er den begr\ae sende faktor.}\\\\\\& \textbf{b)}\\&&&\textup{Reaktionsforhold:}\\&&&Br_2:CuBr_2=1:1\\\\&&&m_{CuBr_2}=\left (0.2503\;\mathrm{mol} \right )\cdot \left ( 223.37\;\mathrm{\frac{g}{mol}} \right )&=&55.91\;\mathrm{g} \end{}


Svar #3
03. februar kl. 12:21 af EllaS31

Mange tak!!! kan du også hjælpe med denne her opgave: kobber kan reager med svovl under dannelse af kobbersulfid. for at finde ud af om der dannes Cu2S eller CuS lader man en kendt mængde kobber reagere med overskud af svovl. Der afvejes 3,0 g kobber-pulver, som blandes med rigeligt svovlpulver. Blandingen opvarmes til sulfidannelsen er tilendebragt, hvorefter overskydende svovlpulver brændes af med svovldioxid, der er en gas. Reaktionsproduktet vejer 3,8 g. Hvad er formlen for den dannede kobbersulfid?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. februar kl. 13:59 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \textbf{ekstra:}\\&&\\&\textup{Antal mol Cu:}\\\\&&n_{Cu}=\frac{3\;\mathrm{g}}{63.546\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}=0.04721\;\mathrm{mol}\\\\&& M_{Cu_2S}=159.16\;\mathrm{\frac{g}{mol}}\\\\&& M_{CuS}=95.611\;\mathrm{\frac{g}{mol}}\\\\\\\\&& 2\,Cu\;+\;S\;\longrightarrow \;Cu_2S\\\\&\textup{reaktionsforhold:}\\&&Cu:Cu_2S=2:1=1:\frac{1}{2}\\\\&\textup{masse af }Cu_2S\textup{:}\\&&\frac{1}{2}\cdot \left ( 0.04721\;\mathrm{mol} \right )\cdot \left ( 159.16 \;\mathrm{\frac{g}{mol}}\right )=3.8\;\mathrm{g}\\\\\\\\&& Cu\;+\;S\;\longrightarrow \;CuS\\\\&\textup{reaktionsforhold:}\\&&Cu:CuS=1:1\\\\&\textup{masse af }CuS\textup{:}\\&&\left ( 0.04721\;\mathrm{mol} \right )\cdot \left ( 95.611\;\mathrm{\frac{g}{mol}}\right )=4.5\;\mathrm{g} \end{}


Skriv et svar til: hjælp med kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.