Fysik

Har brug for hjælp til denne opgave.

06. april kl. 14:45 af Studernede11 - Niveau: Universitet/Videregående

Glødetråden i en pære består af metallet wolfram. Denne pære tændes i et udhus om vinteren ved 0 °C. Resistansen ved denne temperatur er 0,16 ?. Temperaturen stiger til 2600 °C.

a) Hvad er resistansen i wolframtråden ved de 2600 °C ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april kl. 16:53 af ringstedLC

Med lineær approks.:

\begin{align*} R &= R_0\cdot \bigl(1+\alpha_0 \,\Delta T\bigr) \\ R &= R_0+\alpha_0 \cdot \bigl(T_{2600}-T_{0}\bigr)\cdot R_0 \end{align*}


Svar #2
06. april kl. 17:07 af Studernede11

TaK.-)


Svar #3
07. april kl. 15:34 af Studernede11

har du et resultat. Så kan jeg sammenligne med mit?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. april kl. 16:29 af ringstedLC

Næh, for jeg har ikke R0

Slå α op, indsæt den og den tilhørende T0 og regn!


Svar #5
07. april kl. 16:45 af Studernede11

Tak:-)


Svar #6
08. april kl. 14:47 af Studernede11

Er R0 ikke de 0,16ohm


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. april kl. 19:16 af ringstedLC

Det er først nu, at vi kan se enheden på de 0.16 (Ohm). Væn dig til at læse dit opslag især når der copy-pastes.

Hvis R0 = 0.16 Ω:

\begin{align*} R &= R_0\cdot \bigl(1+\alpha_0 \,\Delta T\bigr) \\ R &= 0.16\,\Omega \cdot \bigl(1+4.5\cdot 10^{-3}\,\textup{K}^{-1} \cdot 2600\,\textup{K}\Bigr)=2\,\Omega \\ \end{align*}

Hvis nu pæren er en 20 Watts halogenpære, der skal forsynes med 6 V:

\begin{align*} \textup{Driftstr\o m}: I_D &= \frac{6\,\textup{V}}{2\,\Omega}=3\,\textup{A} &&\Rightarrow P_D\approx 20\,\textup{W} \\ \textup{Startstr\o m}: I_S &= \frac{6\,\textup{V}}{0.16\,\Omega}=38\,\textup{A} &&\Rightarrow P_S\approx 230\,\textup{W}\end{align*}

Starteffekten afsættes kun i meget kort tid, da glødetrådens ringe masse hurtigt opvarmes og resistansen stiger til de 2 Ω ved 2600 ºC.

Bemærk: Den beregnede startstrøm og effekt vil sikkert ikke holde i praksis, da strømforsyningen og tilledningerne sikkert ikke kan levere 38 A ved 6 V. Med andre ord; pærens R0 får altså nærmest strømforsyningen til at "gå i knæ" lige når pæren tændes.


Svar #8
08. april kl. 21:45 af Studernede11

Tak for svar. Jeg har osse fået resultater til 2,1ohm.

Skriv et svar til: Har brug for hjælp til denne opgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.