Matematik

Babylonernes multiplikation

01. juni 2024 af lollipopmaa - Niveau: B-niveau

Heyy venlige mennesker :)

Er der nogen der ved, hvordan babylonerne gangede? Jeg kender godt de to formler, men mit spørgsmål går især på, hvordan  dette hænger sammen med kvadrattabellerne? Hvornår brugte de kvadrattabellerne? Skal op til eksamen her om et par dage, så er taknemmelig for enhver hjælp. 


Svar #1
01. juni 2024 af lollipopmaa

Og er der nogle der evt ku opskrive et eksempel på babylonernes tilnærmelse af kvadratrødder?


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2024 af ringstedLC

Jeg mener, at de kunne- og brugte kvadratsætningen:

\begin{align*} \bigl(a+b\bigr)\cdot \bigl(a-b\bigr) &= a^2-b^2 \\ \textup{Eksempel}:\\17\cdot 15 &= \\ \bigl(16+1\bigr)\cdot \bigl(16-1\bigr) &= 16^2-1^2 &&= 256-1 &= 255 \\ 17\cdot 15 &= 10\cdot 15+7\cdot 15 &&= 150+105 &= 255 \\ \textup{Eksempel}:\\21\cdot 15 &= \\ \bigl(18+3\bigr)\cdot \bigl(18-3\bigr) &= 18^2-3^2 &&= 324-9 &=315 \\ 21\cdot 15 &= 20\cdot 15+1\cdot 15 &&= 300+15 &= 315\end{align*}

Fidusen er så, at de "kun" skulle kunne kvadrattallene udenad.

PS. Denne kvadratsætning er nok i dag den mindst brugte, hvilket er en skam!


Svar #3
02. juni 2024 af lollipopmaa

Tak!

Skriv et svar til: Babylonernes multiplikation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.