Kemi

Opløselighed

15. februar 2025 af siljebachc - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg sidder lige nu og forsøger at læse op til Kemi B eksamen. Jeg bliver ved med at sidde fast ved samme spørgsmål, og har svært ved at finde svar, hverken på google, formelsamling eller i nogle af vores kemi-bøger. 

Opgaven lyder:

2,0 mL 0,010 M natriumflurid blandes med 10 mL 0,010 M bly(2+)nitrat, hvorved følgende reaktion kan forløbe: 2NaF (aq) + Pb(NO3)2 (aq) -> 2NaNO3 (aq) + PbF2 (s). 

Vis ved beregning, om der dannes et bundfald ved sammenblandingen.

Jeg kan selfølgelig vurdere på reaktionsskemaet, samt ifølge tabeller, med oversigt over let- og tungtopløselige stoffer, at der dannes bundfald, men hvordan viser jeg dette ved beregning? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2025 af mathon

Om ionkoncentrationer af Pb2+ og F- overskrider ionproduktet for PbF2.

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. februar 2025 af mathon

\begin{array}{lllllll} \textup{Antal mol:}\\&Pb^{2+}\textup{:}&(0.002\;\mathrm{L})\cdot (0.010\;\mathrm{\frac{mol}{L}})&=&2\cdot10^{-5}\;\mathrm{mol}\\\\& F^-\textup{:}&(0.010\;\mathrm{L})\cdot (0.010\;\mathrm{\frac{mol}{L}})&=&1\cdot 10^{-4}\;\mathrm{mol}\\\\\\ \textup{Koncentrationer:}\\&[Pb^{2+}]&\frac{2\cdot 10^{-5}\;\mathrm{mol}}{0.012\;\mathrm{L}}&=&1.6667\cdot 10^{-3}\;\mathrm{M}\\\\& [F^-]&\frac{10^{-4}\;\mathrm{mol}}{0.012\;\mathrm{L}}&=&8.3333\cdot 10^{-3}\;\mathrm{M}\\\\\\ \textup{Ionprodukt:}\\&&PbF_2\;\leftrightharpoons\;Pb^{2+}\;+\;2\,F^-\\\\&& [Pb^{2+}]\cdot (2\cdot [Pb^{2+}])^2=\\\\&&4\cdot [Pb^{2+}]^3=4\cdot (1.6667\cdot 10^{-3}\;\mathrm{M})^3&=&1.85\cdot 10^{-8}\;\mathrm{M^3}\\\\ \textup{Ionproduktet }&1.85\cdot10^{-8}\;\mathrm{M^3}&\textup{overstiger \textbf{ikke} opl\o selighedsproduktet}\\\textup{som er }&3.3\cdot 10^{-8}\;\mathrm{M^3}\\\\ \textup{hvorfor}&&\textup{der \textbf{ikke} bundf\ae ldes }PbF_2. \end{}


Skriv et svar til: Opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.