Matematik

Den procentvise forskel

06. december 2025 af 2026LÆS - Niveau: C-niveau
Jeg skal regne : den procentvise ændring fra- 1 til 2 halvår år 3 ( der er vedhæftet et billede. Beklager billedet er utydeligt- forsøger om jeg kan tage et billede med computeren) Der skal regnes for : nettoomsætning, varerforbug, bruttoavance. Jeg har regnet ud at det skal være : 44.0 % ( nettoomsætning) varerforbruget (4,4 %) og 78% for bruttoavancen. Er der nogle som vil hjælpe mig og regne ud/ tjekke efter og se om det er korrekt? Det er lidt lang tid siden jeg har arbejdet med procentforskel. Mange tak for hjælp- det er virkelig prissat
Vedhæftet fil: IMG_5962.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2025 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2025 af ringstedLC

Du kan ikke have brugt den samme formel til de tre beregninger. Brug:

\begin{align} \textup{Procentvis \ae ndring\textit{ fra} 1.\,halv\aa r}:\\ N_p &= \frac{N_2-N_1}{N_1}\cdot 100\% \end{}

NB. Angiv resultaterne med det samme antal decimaler.


Svar #3
06. december 2025 af 2026LÆS

Jeg har googlet mig frem til, hvordan jeg skulle regne en ‘ procentvis forskel ud’. Altså jeg har brugt den samme metode for alle 3 ting? Men resultaterne er ikke korrekt, så ?

Svar #4
06. december 2025 af 2026LÆS

#2 Jeg forstår overordnet : formlen du henviser til. Men det er ikke en jeg kender til.

Ift. bruttoavanceprocent har jeg sagt: nettoomsætning- vareforbruget = resultat, resultatet har jeg så delt med nettoomsætningen igen og x med 100. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2025 af ringstedLC

#4

Jeg forstår overordnet : formlen du henviser til. Men det er ikke en jeg kender til.

Det var ikke så godt...,

\begin{align*} \textup{\AE ndring} &= \textup{Slutv\ae rdi\,-\,Begyndelsesv\ae rdi} \\ \textup{\AE ndring}_%=p &= \frac{\textup{\AE ndring}}{\textup{Beg.-.v\ae rdi}}\cdot100\,% \\ N(etto)_p &= \frac{N(etto)_\textup{Slutv\ae rdi}-N(etto)_\textup{Beg.-v\ae rdi}}{N(etto)_\textup{Beg.-v\ae rdi}}\cdot100\,% \\ N_p &= \frac{N_2-N_1}{N_1}\cdot100\,% \end{}

da det er Folkeskole pensum!


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. december 2025 af ringstedLC

#4

Ift. bruttoavanceprocent har jeg sagt: nettoomsætning- vareforbruget = resultat, resultatet har jeg så delt med nettoomsætningen igen og x med 100. 

Korrekt, men den står jo i tabellen!


Svar #7
08. december 2025 af 2026LÆS

#6 

Mit spørgsmål kommer i skeamet nu her: hvor jeg udefra det tidligere regnskab over år 3, skal finde den procentvise forskel fra 1 - 2 året. Nyt billede, med svar på den procentmæssige forskel er vedhæftet. 

Jeg ved ikke om jeg har regnet den procentmæssige forskel korrekt ud?

Vedhæftet fil:Procentvis ændring.png

Svar #8
08. december 2025 af 2026LÆS

Ved nettoomsætning har jeg sagt: 3666 - 2054 = 1612: 3666= 0.4397 x 100 = 43,97=     44% .

Jeg har forsøgt at regne det ud igen, efter jeg udfyldte skemaet(#7). Hvordan regner jeg helt konkret procentforskellen ud for de tre 3 ting?(nettoomsætning, varerforbrug og bruttoavance).


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. december 2025 af ringstedLC

Du har divideret differencen med N2 (3666 kr). Gense #2!


Svar #10
08. december 2025 af 2026LÆS

Jeg tror ikke helt jeg kan huske reglerne, men hvis jeg siger slutværdigen fra #2 :

Altså : 3666- 2054 = 1612: 2054(begyndelsesværdien) = 0,78x 100 =  78% for nettoomsætningen? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. december 2025 af ringstedLC

#10 Så er den der!

#0 Jeg skal regne : den procentvise ændring fra- 1 til 2 halvår år 3 

Procentvis ændring:.

Da procent altid er "noget" (her ændringen) af "noget andet" må opgaven granskes nøje for at bestemme hvad der er hvad.

Da der står fra 1. til 2. halvår, er "noget" selvfølgelig ændringen mellem de to perioder.

Og da der samtidig står fra 1. halvår til 2. halvår, er 1. halvår "noget andet".

Der ønskes altså et procenttal for hvordan det er gået med fx nettoomsætningen i firmaets 3. år. Og så er det kotyme at tage forholdet mellem ændring og startværdi og derefter omregne det til procent.


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. december 2025 af ringstedLC

#10

Altså : 3666- 2054 = 1612: 2054(begyndelsesværdien) = 0,78x 100 =  78%

Men man må ikke opskrive beregningen på denne måde, da:

\begin{align*} 3666-2054 &= 1612:2054=0.78\cdot100=78\,% \\ \Rightarrow3666-2054 &= 78\,% &&\textup{hvilket er et falsk udsagn!} \\ \Rightarrow3666-2054 &= 0.78\cdot100 &&\textup{hvilket ogs\aa\;er et falsk udsagn!} \\ \Rightarrow3666-2054 &= 1612:2054 &&\textup{hvilket ogs\aa\;er et falsk udsagn!} \\\\ \textup{Hvorimod}:\\ \frac{3666-2054}{2054}\cdot100\,% &= 78\,\% &&\textup{er et sandt udsagn!} \\ \end{}


Skriv et svar til: Den procentvise forskel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.