Matematik

diff ligning

08. april 2011 af jrnh555 (Slettet) - Niveau: B-niveau

y'=3x-2y

hvordan skal jeg gøre det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2011 af mathon

        y ' + 2y  = 3x                                                 multiplicer med e2x

        e2x ·y ' + e2x·2y = 3x·e2x                              som omskrives til

        (e2x ·y) ' = 3x·e2x                                         der integreres med hensyn til x

        e2x ·y = ∫3x·e2xdx

       e2x ·y = (3/2)x·e2x - (3/2)∫e2xdx

       e2x ·y = (3/2)x·e2x - (3/4)e2x + C

       y = C·e-2x + (3/2)x - (3/4)


Svar #2
08. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

er det det samme som f(x)=3/2x-3/4 det facit listen siger


Svar #3
08. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

det må være en lettere måde end multiplicere med e^2x? :D


Svar #4
08. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

hvorfor kan man ikke bare integrere højre side det giver  f(x)=3/2x men så mangler man bare de -3/4 ; /


Svar #5
08. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

det er den lineære funktion jeg skal finde :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Måske du skulle formulere hele opgaven.


Svar #7
08. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

bestem en leneær funktion, der er løsningen til diff ligningen y'=3x-2y


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Så skal man vælge en generel lineær funktion y = ax+b og indsætte den i differentialligningen.

Vi finder for venstre side:

y' = a ,

og for højre side

3x -2y = 3x -2(ax+b) = 3x -2ax -2b = (3-2a)x -2b

Da differentialligningen skal være opfyldt, skal de to sider være lige store og opfyldt for alle x:

a = (3-2a)x -2b , dvs

(3-2a)x -(a+2b) = 0 for alle x.

Heraf fås, at koefficienterne hver for sig må være 0, dvs

3-2a = 0 og

-(a+2b) = 0 .

Heraf ses

a = 3/2 og

b = -a/2 = -3/4 .

Den eneste lineære funktion, som er løsning til differentialligningen er derfor

y = (3/2)x -(3/4)


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. april 2011 af mathon

#1
fulgt op med oplysningen
"find den lineære løsning"

                                                 
dvs                        
                        y = C·e-2x + (3/2)x - (3/4)    med C = 0

                        y = (3/2)x - (3/4)                                         
 


Skriv et svar til: diff ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.