Matematik

Geomtri, kantlængde - find "x"

09. april 2011 af helpmehelpyou (Slettet)

 På figuren ses tre kvadrater med kantlængderne 3, 5 og x. Desuden ligger kvadraternes øverste venstre hjørne på linje som vist. Bestem x.

udover de oplysninger har jeg, af min matematiklærer, fået et billede af selve opgave; tre kvadrater med en lineær linje .. giver det mening?

... jeg har virkelig ingen anelse om hvordan jeg skal udregne denne opgave. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Åbn paint, tegn tegningen med angivelser af 3, 5 og x. Upload den i et indlæg.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. april 2011 af Duffy

Det er pærenemt. PÆ - RE - NEMT  !

Brug sætningen om ensvinklede trekanter...

x = 25/3 ≈ 8,33


Svar #3
10. april 2011 af helpmehelpyou (Slettet)

 @dulugtergrimt, det er umuligt.. jeg har prøvet, men den nægter at vise min tegning.

@duffy, hvordan kom du frem til de 25? Er det fordi du gangede 5 med 5?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Umuligt? Jeg tror det er fordi du trykker vedhæft fil -> Gennemse ->  vedhæft fil endnu en gang. Lad være med at trykke "Vedhæft fil" til sidst.  Ellers, upload på peecee.dk og smid linket herind.


Svar #5
10. april 2011 af helpmehelpyou (Slettet)

Fandt endelig ud af det :-) 

Vedhæftet fil:mat.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Yes. Jeg kalder den ukendte sidelængde for t, da det ellers bliver lidt forvirrende.

Vi kan gøre det, at vi bruger Duffys idé. Han forklarer bare ikke sin fremgangsmåde, men blærer sig med sin kunnen :P

Vi kan også gøre det, at vi tegner det hele ind i et koordinatsystem. Placer kvadrat3s venstre, nederste hjørne i origo. Dermed er venstre øverste hjørne placeret i (0,3). Dette medfører, at kvadrat5s nederste venstre hjørne ligger i (3,0) og det øverste i (3,5). Linjen der går igennem disse to hjørner og også kvadrat ts hjørne har altså ligningen:

Hældning: (5-3)/(3-0) = 2/3

3 = (2/3)*0 + b = b , så ligningen er y = (2/3)x+3.

Vi ved, at kvadrat t's nederste, venstre hjørne skal ligge, hvor kvadrat5 slutter. Kvadrat5 slutter i x = (3+5) = 8. Dermed skal kvadrat t's øverste hjørne ligge i: (2/3)*8 + 3 = 16/3 + 9/3 = 25/3.

25/3 er altså afstanden mellem kvadratets nederste venstre hjørne og øverste venstre hjørne. Dette må altså være den ønskede længde t.


Svar #7
10. april 2011 af helpmehelpyou (Slettet)

 Du er fantastisk! Tak for hjælpen! :-D


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2011 af Duffy

Jeg blærer mig ikke, men du må gerne kalde det, for det du vil . . .

Hvorfor kaldet det for t , når den ukendte sidelængde har navnet x ?

Og jeg angiver jo NETOP fremgangsmåden. SÆTNINGEN OM ENSVINKLEDE TREKANTER.

Det kan gøres meget simplere. (Og nu får spørgeren så igen held til at få HELE opgaven lavet for sig)

Sætningen siger jo, at  ensliggende sider har samme forhold, dvs der gælder

5/3 = (x-5)/2

...løs så mht x . . .

Se billede

Vedhæftet fil:1000887.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Jeg vil nu kalde det blær, når du skriver det op som om at det er PÆ-RE-NEMT. Det kan godt være du selv synes det er det, men det synes #0 nok ligesom ikke. Og det kan godt være det kan løses enklere, men min metode er omtrent lige så korrekt som din metode. Det er alt efter, hvordan man lige tænker i situationen.

Jeg kalder sidelængden for t af forståelsesmæssige årsager, da jeg samtidigt sidder og snakker om at hjørnet må ligge i x = 8 (dermed kommer jeg til at bruge x til at benævne 2 forskellige ting).


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. marts 2023 af CarlElias

Jeg forstår stadig ikke. Er der nogen der kan skærer det ud i pap og forklar alt det med sætningen om ensvinklede trekanter osv :(


Skriv et svar til: Geomtri, kantlængde - find "x"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.